Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveća geotermalna elektrana svijeta Cerro Prieto E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2012 19:38

Geotermalna elektrana Cerro Prieto je trenutačno najveća geotermalna elektrana na svijetu snage 720 MW, a nalazi se u Meksiku.

Cerro Prieto je, osim što je najveća ujedno i najstarija geotermalna elektrana u Meksiku. Elektrana se nalazi na sjeveru Meksika kod Baja Californie. Za sada je elektrana građena u četiri faze koje sve zajedno imaju 13 jedinica za proizvodnju električne energije, a u planu je i peta faza koja bi povećala ukupnu snagu na 820 MW.


Slika 1: Geotermalna elektrana

Prva faza je izgrađena 1973. kada su u pogon puštene prve dvije jedinice, a ostatak prve faze je dovršen 1981. Prva faza se sastoji od 4 x 37,5 MW jedinice i jedne 30 MW jedinice. Sve jedinice su jednostruke parne turbine. U drugoj i trećoj fazi koje su dovršene tokom 1982. i 1983. godine su postavljene 4 jedinice od po 110 MW, a radi se o dvostrukim parnim turbinama. Četvrta faza je izgrađena u 2000., a sastoji se od 4 x 25 MW jedinice. U gradnji je i peta faza koja bi trebala biti dovršena ove godine a koja će se sastojati od još dvije dodatne jedinice od 50 MW.

Sve parne turbine za projekt su do sada proizveli Mitsubishi i Toshiba. Jedinice u pogonu proizvode godišnje oko 4.935 GWh (rezultat iz 2009.) sa godišnjim faktorom iskorištenja od 78%. Godišnja opterećenost se pomalo smanjuje zadnjih godina zbog manje količine pare u izvorima. Sami izvori pare su vrlo vrući, a para koja izvire na lokaciji ima temperaturu od 280 do 350 stupnjeva celzijusa. Elektrana ima više od 120 kilometara cijevi za prijenos pare.


Slika 2: Geotermalno polje

Lokacija Cerro Prieto se nalazi kao rezervoar između dva rasjeda koji su dio velikog San Andreas rasjeda. Tanka zemljina kora na mjestu lokacije je proizvela toplinsku anomaliju koja je uzrok izvora topline ovog geotermalnog sustava. Do sada je iskopano više od 350 geotermalnih bušotina na lokaciji tokom zadnjih 35 godina, s tim da je njih 164 trenutačno u funkciji. Najdublja bušotina ide u dubinu od 4.400 metara. Ukupna proizvodnja bušotina u 2009. je bila 4.743 tona po satu, odnosno 29 tona po satu po bušotini. U funkciji je i 12 bušotina koje vraćaju paru nazad u rezervoar, te su one tokom 2009. vratile 19,6 milijuna tona pare od 63 milijuna tona koliko je izvađeno. Ostatak pare se odvodi do bazena sa isparivanje pomoću solarne energije, a koji ima površinu od 14,3 km2.

Specifična bruto potrošnja pare za elektranu je 8,4 tone po MWh kada se uzme u obzir godišnji prosjek.

Izvor: www.powereng.com, www.blueroadrunner.com, http://thinkgeoenergy.com

Tags:     geotermalna elektrana      cerro prieto      meksiko      baja california      električna energija      san andreas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?