Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Twin Creeks predstavio nove alate i procese za smanjenje troškova solarnog fotonapona E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 14 Ožujak 2012 22:54

Relativno nova tvrtka Twin Creeks se oglasila nakon par godina rada u „sjeni“ s novom tehnologijom koja obećava radikalnu promjenu pri proizvodnji silicijskih solarnih fotonaponskih ćelija.

Procijenjeno je da će solarna tehnologija biti isplativa bez poticaja kada cijena padne na 1 dolar/Wattu. Trenutačno su samo troškovi materijala skoro 0,6 dolara/wattu, te se ti troškovi moraju dosta smanjiti da se postigne željeni cilj. Silicijske pločice danas imaju debljinu od 150 do 200 mikrona prilikom rezanja iz silicijskih kalupa, a cilj je to smanjiti bar za desetak puta kako bi se smanjili troškovi i količina materijala.

Twin Creeks Technologies tvrtka je osnovana 2008., te je prvi put došla na naslovnice objavom da će izgraditi 100 MW tvornicu u Senatobiji, Mississippi vrijednu 175 milijuna dolara gdje će proizvoditi jeftinije solarne panele. Nakon toga se nije pojavila u javnosti do sada, osim u popisima nekih interesantnih patenata. Tvrtka je uspjela skupiti 93 milijuna dolara  kapitala iz privatnih tvrtki te dodatnih 50 milijuna od države Mississippi.


Slika 1: Hyperion

Ovih dana je tvrtka predstavila svoju tehnologiju pod nazivom „protonima inducirano ljuštenje“. Sama tehnologija ima osnovu u fenomenu koji je otkriven prije par desetljeća u nuklearnim podmornicama SSSR-a gdje su se unutrašnji zidovi ljuštili zbog bombardiranja i akumulacije protona (atomi vodika) ispod površine. Twin Creeks tehnologija radi na isti način - njihov stroj Hyperion bombardira atomima vodika deblji dio silicija pri jakom naponu i struji, te se tamo ti atomi skupljaju na određenoj dubini i stvaraju mikro-mjehuriće; pri grijanju materijal iznad se ljušti, a atomi vodika ne ostaju u strukturi. Rezultat toga je silicij debljine samo 20 mikrona, bez gubitaka i uz smanjenje količine silicija za 90%.

Ovo impresivno smanjenje materijala silicija ima kaskadni utjecaj na cijeli troškovnik proizvodnje solarni FN ćelija, i to eliminiranjem radova na siliciju i smanjenjem korištenog materijala. Smanjenje na 20 mikrona ima i drugu prednost - fleksibilnost, tako da je sada potreban samo dobar laminat za napraviti module, te nije više potrebno staklo i drugi skupi materijali kao podloga. Sve zajedno se ovime smanjuju kapitalni troškovi proizvodnje za 50% u tipičnoj 100 MW tvornici za proizvodnju solarnih ćelija.


Slika 2: Toškovi silicija, tradicionalni i novi proces

Kao što se vidi na slici iznad, troškovi silicija se toliko smanje da postanu skoro nebitni. Dodatna prednost ove nove tehnologije je što ne mijenja način kako proizvodnja ćelije/modula funkcionira, tako da nije potrebno mijenjati cijele proizvodne procese, nego samo modificirati pojedine dijelove.

Twin Creeks je razvio dvije generacije Hyperion tehnologije, a treća je u razvoju te bi trebala proizvoditi 6 MW ćelija/modula godišnje (1. Generacija je mogla proizvesti 750 kW, druga 3 MW), a u idućih godinu dana bi trebala doći na 10 MW. Ti giganti koji se rasprostiru na 32,5 metara kvadratnih se mogu naći u tvornici na proizvodnoj liniji, te se proizvođači mogu sami uvjeriti u funkcionalnost te tehnologije. 100 MW tvornica bi tako trebala 10 takvih uređaja, a 1 GW čak 100, ali unatoč skupoći Hyperiona ukupni troškovi proizvodnje bi još uvijek bili upola manji ako bi se investiralo u tu tehnologiju. Navodno je tvrtka pred potpisivanjem Sporazuma o suradnji s nekoliko velikih proizvođača solara.

Tvrtka osim u ovoj tehnologiji vidi priliku i u drugim vrstama solarnih ćelija koje ne koriste silicij, a s vremenom bi ovu tehnologiju mogli koristiti i za industrije koje se ne bave solarom nego primjerice LED rasvjetom i CMOS senzorima, te drugim poluvodičima.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     twin creeks      troškovi      solar      fotonapon      modul      ćelije      hyperion      nova tehnologija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?