Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Alternativni, obnovljivi i održivi izvori energije E-mail
Autor Božo Dukić   
Četvrtak, 14 Lipanj 2012 08:38

Posljednjih stotinu godina živjeli smo u razdoblju u kojem smo osvjetljavali svoje prostorije petrolejkama i svijećama, ali i rasvjetnim tijelima sa žarnim nitima i diodama. Gotovo jednakim putem kretao se i razvoj grijanja prostorija za privatnu i javnu upotrebu, kroz upotrebu fosilnih goriva prelazimo u razdoblje upotrebe održivih izvora energije.

Oba razvoja u cilju imaju uštedu energije uz istovremeno smanjenje negativnog učinka. Prije pedeset godina pojavio se sustav centralnog grijanja prostorija uz upotrebu lož ulja. Uz veliko čuđenje novim stvarima brzo smo prihvatili takav način upotrebljavanja nafte, koja je ubrzo istisnula upotrebu peći na kruta goriva kao što su drvo i ugljen. Ugradnja uljnih plamenika u peći imala je ključnu ulogu u novim promjenama. Pojavio se novi energent – plin. Prvo se pojavio ukapljeni prirodni plin koji je pomoću plinovoda bio doveden do prvih objekata. Trgovci su počeli hvaliti novi energent kao prirodni izvor energije koji nije štetan po okoliš. Nakon toga su se počele pojavljivati agresivne vremenske pojave, kojima do tada nismo svjedočili. Pojavili su se stručnjaci koji su počeli dokazivati da klimatske promjene uzrokuje znatno veća upotreba fosilnih goriva (nafta/benzin, plin i njihova prerada u druge oblike). Konstantno, sve veće, vađenje nafte rezultira i sve manjim naftnim zalihama. Nove zalihe ne stvaraju se dovoljno brzo, pa je logična posljedica da naftnih zaliha ima za još samo oko pola stoljeća. Sve ove promjene počele su upozoravati potrošače i strukovnu javnost na ozbiljno razmišljanje o mogućnosti upotrebe održivih izvora energije.

Izvori energije

Prvo se počeo upotrebljavati naziv alternativni izvori energije. S obzirom da nisu bili namijenjeni širokoj upotrebi, takav se naziv za njih upotrebljavao neko dulje vrijeme. Razvojem tehnologije tih izvora energije počeo se upotrebljavati novi naziv, obnovljivi izvori energije. Upotreba novog naziva posljedica je logičnog razmišljanja. Alternativna energija nije bio primjeren naziv, s obzirom da ne označava poznati izvor energije, sam po sebi to je obnovljivi izvor za čije zalihe ne moramo brinuti. Logičnim razmišljanjem stvoren je konačan oblik ovog naziva. Danas se on upotrebljava za trajne izvore energije: energiju Sunca, vjetra, vode (gravitacija-kinetička) i energija zemlje. U skupinu obnovljivih izvora ubrajamo i sve vrste otpada, kako drvne tako i poljoprivredne industrije, te veliki dio komunalnog otpada. Takav otpad podrazumijevamo pod pojmom biomasa. Pod pojmom biomasa tako podrazumijevamo drvne ostatke nakon sječe i čišćenja, kao i drvne ostatke nakon prerade drveta i čišćenja zaraslih zelenih površina. U skupini održivih izvora energije ubraja se i energija površinskih voda (hidrotermalna energija), na koju utječu energija Sunca i geotermalna energija. Postoji još nekoliko izvora energije čija je tehnologija još uvijek u razvoju i nije primjenjiva za široku upotrebu. Vjetar, voda i Sunce su, dakle, održivi izvori energije prvenstveno namijenjeni proizvodnji električne energije. Energija Sunca namijenjena je i za pripremu tople sanitarne vode, te u jednom dijelu i za zagrijavanje prostorija.


Grijanje prostorija

Za ugodan život i rad u svim objektima je potrebno imati sustav zagrijavanja prostora. Možemo zaključiti da se tokom vremena promijenio način zagrijavanja prostorija sukladno promjenama izvora energije. Od zasebnih izvora topline u zasebnim prostorijama razvili smo središnji izvor topline, tzv. centralno grijanje, i prijenos topline preko radijatora u prostorije. Kako nas je sama priroda počela upozoravati da rezervi fosilnih goriva ima sve manje, tako se počela razvijati upotreba održivih izvora energije. Uz to je potrebno napomenuti da je na to utjecao i značajan rast cijene fosilnih goriva (nafta i plin) i upozorenje klimatologa na klimatske promijene koje su rezultat sve veće emisije stakleničkih plinova. Uz to, pojavio se još jedan faktor uz cijenu fosilnih goriva, veće znanje o potrebi za izolacijom objekata.

Graf 1: Ukupna upotreba energije po namjeni u kućanstvima, Slovenija, 2009

Graf 2: ukupna upotreba energije po vrsti izvora energije u kućanstvima, Slovenija 2009

Podaci Statističkog ureda RS za 2009. godinu

Upotrebu energije jednostavno možemo podijeliti na tri velika korisnika: industrija, transport i grijanje s hlađenjem. Klimatski uvijeti u Sloveniji iziskuju grijanje i hlađenje privatnih i poslovnih objekata koji, kao takvi, upotrebljavaju energiju. Iz grafova je vidljiva upotreba energije po vrsti energenta i po namjeni. S obzirom da je količina fosilnih goriva ograničena samo na postojeće svjetske zalihe, a upotreba tih energenata kao posljedicu ima emisiju stakleničkih plinova, za grijanje i hlađenje se počinju upotrebljavati održivi i obnovljivi izvori energije. Države članice Europske unije obvezale su se da će do 2020. godine smanjiti upotrebu fosilnih goriva, smanjiti emisiju stakleničkih plinova i povećati upotrebu održivih i obnovljivih izvora energije za 20% u odnosu na početnu količinu. S obzirom da je tehnički jednostavije upotrebljavati trajne i obnovljive izvore za grijanje i hlađenje objekata, taj sektor će najvjerojatnije prvi krenuti sa intenzivnom uporebom istih.


Toplinske pumpe

Za grijanje objekta potrebne su tri stvari: održiv izvor energije, toplinska pumpa i odgovarajući sustav za prijenos topline u prostor. Za što ekonomičniju upotrebu održivog izvora preporučaju se podni, zidni i stropni sustavi grijanja. Toplinska pumpa nastala je nakon izuma hladnjaka i tehnički je uređaj koji radi na jednaki način, no u suprotnom smjeru.

Toplinska pumpa je ekološki najprihvatljiviji i energetski najjeftiniji način grijanja prostora i sanitarne vode. Toplinska pumpa proizvodi toplinu iz održivog izvora energije i okolnog zraka, te uz dodatnu električnu energiju zagrijava vodu do temperature od 55ºC i više. Za rad uređaja (kompresor) potrebno je dodati 20-30% energije (električne), a 80-70% se dobije od održivog izvora energije. Razlika između dodanog udjela (električna energija) i pridobivene toplinske energije naziva se koeficijent učinkovitosti. On je veći (veća štednja) što je viša temperatura izvora i niža temperatura grijanja – što znači da su za grijanje pomoću toplinske pumpe najprimjereniji niskotemperaturni sustavi (podno, zidno i konvektorsko grijanje). Razvoj toplinskih pumpi u Sloveniji je započeo kasnih 1980. godina, te su ih u tom razdoblju proizvodile dvije tvornice: Loška tvornica hladnjaka i Gorenje Velenje. Obje tvornice prestale su s njihovom proizvodnjom krajem prošlog stoljeća. Danas toplinske pumpe proizvode neke manje slovenske tvrtke, čiji se vlasnici mogu smatrati pionirima proizvodnje toplinskih pumpi u Sloveniji.


Energetska neovisnost općina, regija i države

Prva obveza države Slovenije o upotrebi održivih izvora i smanjenja stakleničkih plinova ugovorena je prihvaćanjem Kyoto protokola. Na području energetike Slovenija treba prihvatiti tri dokumenta: zakon o energetici, nacionalni energetski program za razdoblje do 2030. godine i strategiju potpunog smanjenja emisija do 2050. godine. Ukoliko ti dokumenti budu prihvaćeni to će značiti veliku prijelomnicu za područje energetike, a samim time i za upotrebu održivih izvora energije. Ozbiljno će se početi razmišljati o energetskoj samostalnosti za svakodnevne potrebe, što bi moglo rezultirati međunarodnim trgovanjem energije. Električna energija će se dobivati iz hidroelektrana, ali i iz energije vjetra, Sunca i prerade raznih otpadnih sirovina. Osim upotrebe održivih izvora energije, Slovenija planira ozbiljno pristupiti i razvoju geotermalne energije. Slovenske općine počele su pripremati energetske osnove za to, što još nije stvarni pokazatelj za proizvodnju energije u pojedinim općinama, ali činjenica je da se nešto počelo raditi. Energetska samostalnost prije svega znači energetsku neovisnost i neovisnost o uvozu energije (električna energija i naftni derivati), što istovremeno znači povećanje blagostanja. Uspješan put ka energetskoj samostalnosti kreće iz samih kućanstava, iz samih općina. Počinje sa poznavanjem same upotrebe energije i stvaranjem izolacije za njenu što manju upotrebu. Svi smo do sada bili u velikim objektima, od kojih su većina javni objekti (vrtić, škola, općina, zdravstvana ustanova). Velika večina postojećih objekata izgrađena je u vrijeme kada nismo dobro poznavali ulogu toplinske izolacije objekta, što se odrazilo na cijenu energije, posebice lož ulja koje se tada upotrebljavalo. Sada je sve te objekte potrebno obnoviti i prijeći na upotrebu održivih izvora energije. Obnavljanjem tih objekata istovremeno će se postići energetska samostalnost.

Gdje su građani u energetskoj promjeni?

Rast cijena energenata je nesporan i u vrlo kratkom razdoblju može se očekivati rast cijene lož ulja za više od 1 euro po litri. Ograničenje za rast cijena nigdje u svijetu nije predvidiv, a rast cijene nafte ovisi o mnogo čimbenika (ograničene svjetske zalihe i geopolitičke razmirice). Građani će morati pregledati svoje privatne objekte i proučiti mogućnosti postavljanja dodatne izolacije, ali i mogućnosti prelaska na ubotrebu održivog, obnovljivog izvora energije. Svaka obitelj svakih sedam godina kupi novo privatno vozilo. Prilikom postavljanja sustava za upotrebu održivog izvora energije potrebno je znati da takav sustav, uz potrebna održavanja, ima vijek trajanja od 30 godina, čime štedi vlasniku novac za moguću kupnju dva vozila. Godišnja ušteda iznosi 70/80% od trenutnog izdatka za fosilni energent, a uz to pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova. Prilikom kupovine slijedećeg vozila građani će početi razmišljati o kupovini električnih vozila. Stoga, zbog sve veće upotrebe električne energije moramo imati sve veću proizvodnju električne energije iz održivih izvora energije.

Tags:     Energija Sunca      energija vjetra      toplinske pumpe      geotermalna energija      toplinska izolacija      Slovenija
Index članka
Alternativni, obnovljivi i održivi izvori energije
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Sve stranice
 
Komentari (1)
Kome se obratiti ?
1Utorak, 03 Veljača 2015 14:26
Ivo
Poštovani,

u ime stanara jedne zgrade (neboder vel. 4.000 m2) želim se informirati o mogućnostima ugradnje alternativnih izvora energije za potrebe grijanja tog objekta.
Možete li mi preporučiti koga da kontaktiram u vezi toga ? Najrađe bih volio ako mi možete dati imena tvrtki u Hrvatskoj koje se bave ovim tehnologijama jer bih htio što konkretnije razgovarati i o troškovima.

hvala Vam unaprijed

Ivo

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?