Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Da li je vremenski pomak proizvodnje iz fotonapona budućnost nakon poticaja? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 26 Rujan 2012 16:57

Projekt spremanja energije na razini kućanstava u EU bi mogao imati pozitivan učinak za sektor koji polako prelazi u doba nakon poticaja.

Vremenski pomak predstavlja mogućnost spremanja nečega za korištenje kasnije kada je to prikladnije. To je odlično za naknadno gledanje omiljenih televizijskih serija. Isto tako je idealno i za solarni fotonapon, ali nažalost još nije došlo doba kada se solar bez problema vremenski pomiče, bar ne još.

Proizvođač baterija Saft aktivno radi na takvom rješenju. Ta Francuska tvrtka sudjeluje u većem broju projekata čiji je cilj spojiti fotonaponsku tehnologiju sa sustavima za spremanje energije i to tako da postanu isplativi na industrijskoj razini.  Jedan od takvih projekata je Sol-ion na kojem rade Francuzi i Nijemci, a koji uključuju i solarnog FN proizvođača Tenesol, specijalista za invertere Voltwerk, Njemačku elektroprivredu E.ON i veći broj akademskih institucija.

Projekt kojeg podupiru i vlade Francuske i Njemačke, a inicijalno je zamišljen u doba kada je u Njemačku feed-in-tarifu uvedeno da dio potrošnje kućanstva moraju sama potrošiti. To je u međuvremenu poništeno kao plan, ali sam koncept je ostao pošto se cijela Europa i svijet pomalo gibaju prema budućnosti gdje neće više biti poticaja za solar, a i potrošnja na mjestu proizvodnje ima sve veći ekonomski smisao. U projektu će se instalirati 75 sustava kojeg čine fotonapon i litij-ionske baterije, čime to postaje najveći projekt te vrste u Europi. Već sada je 10 sustava postavljeno po različitim institutima dok će ostalih 65 biti postavljeno u kućanstva. U Njemačkoj će sustavi biti postavljeni u gradu Schwandorgu, a u Francuskoj vjerojatno na otocima Guadeloupe.

Sol-ion sustav se sastoji od četiri Synerion 48E litij-ionska modula od Safta, koji imaju kapacitet od 2,2 kWh i napon od 48 V; 5 kWp inverter i baterijski pretvarač. Sol-ion jedinica EMS (sustav za menadžment energijom) kontrolira ukupno stanje sustava te bira načine rada od spremanja za izvoz u mrežu, punjenja baterija ili vlastite potrošnje.

Francuski sustavi kao prioritet imaju punjenje baterija, jer na Guadeloupeu često dolazi do nestanka električne energije. Kada su baterije na preko 70% se solarna energija troši u kućanstvu. U Njemačkoj su pak sustavi namješteni za potrošnju unutar kućanstva. Višak se šalje u baterije, a tek nakon toga višak ide u mrežu.


Inicijalni rezultati testiranja na lokaciji u Widderstallu u Njemačkoj su pokazali porast vlastite potrošnje za 40% tokom perioda testiranja od 11 dana. Naprimjer, jedan dan je vlastita potrošnja sa spremanjem bila 85%, pri čemu je 45% bilo korišteno sa odgodom. Naspram toga isti takav sustav bez baterija je na taj isti dan imao vlastitu potrošnju od 45%. Ovi preliminarni rezultati su u skladu sa procjenama koje kažu da bi vlastita potrošnja s ovakvim sustavom skočila sa 30-40% na 70% tokom cijele godine. Naravno, vlastita potrošnja će varirati ovisno o mjesecu i danu u godini.

Litij-ionske baterije se koriste zato što one najbolje podnose varijabilno i često punjenje i pražnjenje koje je svakodnevno na ovakvim sustavima. Ipak, to isto se govori i za električne aute koji koriste litij-ionske baterije a koji slabo nalaze tržište zbog cijene samih baterija.

Saft je nedavno pustio u pogon tvornicu u Jacksonvilleu, Floridi koja bi proizvodila i do tri milijuna ćelija godišnje, ali će biti potrebno još neko vrijeme da se cijena litij-ionskih baterija smanji. Osim Safta istom tehnologijom se bavi Japanska tvrtka Kyocera koja nudi fotonaponski sustav od 4,03 kW sa litij-ionskih baterijama od Samsunga sa kapacitetom od 7,2 kWh za 60.825 američkih dolara.

Kratkoročno i srednjoročno se ne očekuje mnogo od ovih sustava, a i veliki proizvođači solara za sada nisu pretjerano zainteresirani zato što se ovi sustavi ne isplate dokle god postoje feed-in-tarife koje potiču izvoz električne energije u mrežu. Stabilnost mreže će biti glavni razlog za povećano korištenje spremanja energije za velike solare i druge obnovljive izvore energije, te je to i razlog zašto veliki proizvođači razvijaju vlastite sustave za spremanje energije.

Ipak, ne razvijaju svi litij-ionske baterije. GE ulaže u natrij nikal klorid u baterijama koje bi bile najefikasnije baterije za svjetsko tržište spremanja energije, koje se procjenjuje na čak 65 milijardi dolara do 2020. godine. GE je izgradio veliku tvornicu takvih baterija u Schenectadyu, New York gdje će se proizvoditi njihovi Durathon sustavi.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     budućnost      spremanje energije      baterija      solar      fotonapon      saft      europska unija      francuska      njemačka
Index članka
Da li je vremenski pomak proizvodnje iz fotonapona budućnost nakon poticaja?
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?