Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najbolji projekti obnovljivih izvora energije u 2012. - solarni projekti E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 21 Prosinac 2012 19:10

Renewable Energy World je na svojim internet stranicama objavio svoj izbor dobitnika i drugoplasiranih projekata obnovljivih izvora energije koji su predstavljeni tokom Renewable Energy World Conference and Expo-a početkom prosinca. Nagrade su dodijeljene u pet kategorija, odnosno tehnologija, i to za solar, hidro, geotermalnu energiju, energiju vjetar i bioenergiju. U idućih mjesec dana ćemo vam svaki tjedan predstaviti dobitnike za jednu kategoriju, a prvo ćemo predstaviti solarne projekte.

Najbolji solarni projekt: Solarpark Meuro, u vlasništvu GP Joulea i Saferaya u Brandenburgu, Njemačkoj

Na svijetu trenutačno ima više od 70 GW solarnih fotonaponskih sustava, što je deset puta više nego što ih je bilo prije samo pet godina, a predvodnik cijelog sektora je Njemačka.

Solarpark Meuro je najveći projekt fotonaponskih elektrana u Njemačkoj, ima snagu 166 MW, a prostire se na 200 hektara. Sama elektrana je izgrađena na lokaciji bivšeg rudnika lignita. Canadian Solar isporučio je solarne panele za 148 MW projekta, a izgradio ih je GP Joule i Saferay, dok ostalih 18 MW dolazi od First Solara, te ih je instalirao Phoenix.


Slika 1: Solarna elektrana Meuro u Njemačkoj

Prednosti ovog projekta su mnogostruke, a između ostalog on smeđu zemlju od ostataka lignita zamjenjuje sa solarnom elektranom koja proizvodi električnu energiju. Dodatno je projekt tokom gradnje otvorio stotine lokalnih poslova koje su obavljale lokalne tvrtke. Solarpark Meuro je dokaz ogromne uspješnosti feed-in-tarife Njemačke preko koje je izgrađeno više od 29 GW solarnih elektrana u toj državi.

Sam projekt je u pogon ušao u rujnu 2011.

Drugi najbolji solarni projekt: Alamosa solarni projekt, u vlasništvu Cogentrixa u Alamosu, Coloradu, Sjedinjene Američke Države

Cogentrixov 30 MW projekt koncentrirane fotonaponske elektrane (CPV) je najveća CPV elektrana u svijetu, a proizvodi električnu energiju za potrošače Public Service tvrtke Colorada, koja je tvrtka-kćer Xcel Energyja.

Ova elektrana je u pogon ušla u travnju ove godine, te je prva u dvije stvari pri proizvodnji električne energije iz solara, i to time što je dobila financiranje od Odjela za energiju SAD-a u iznosu od 90 milijuna dolara, te je ovim projektom došlo do komercijalizacije CPV tehnologije. Projekt se prostire na 91 hektru u Sain Luis Valley na jugu Colorada, koje je izabrano zbog odličnih karakteristika sunčevog zračenja, visoke nadmorske visine, te postojanja 115 kV dalekovoda.


Slika 2: CPV elektrana Alamoso

Alamosa solarni projekt se sastoji od 504 trekera sa dvije osi pri čemu svaki ima snagu od otprilike 60 kW. Svaki treker ima hidrauličke motore preko kojih prati Sunce na optimalan način, te je svaki širi od 20 metara, a viši od 15.

Postrojenje ima postavljeno više od 28 milja kablova na tlu, te više od 52 milje podzemnih kablova. Sama dolina Alamosa je trenutačno u postupku tranzicije iz agrikuluture zbog nedostatka vode. Prednosti ovog solarnog projekta na lokalnoj razini su dugoročni poslovi, te povećanje prihoda za lokalne poreze, što bi trebalo nadomjestiti gubitke poslova u poljoprivredi.

Cogentrix i Xcel Energy su testirali sustav skoro mjesec dana kako bi bili sigurni da radi u skladu s očekivanjima. Projekt sada ima potpisan ugovor o otkupu električne energija sa Xcel Energyjem.

Tags:     obnovljivi izvori energije      solarni projekti      alamoso      meuro
 
Komentari (2)
Odgovor:
2Utorak, 08 Siječanj 2013 11:21
E J
U noćnim satima fotonaponske elektrane ne rade, jer im za rad treba svjetlost.

U vrijeme naoblake elektrane rade, ali sa značajno smanjenom snagom, pri čemu to jako puno ovisi o gustoći naoblake.
privat.p
1Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 15:10
Basagic.Z
Kakva je efikasnost i funkcionalnost ovih elektrana za oblačna vremena a kakva u noćnim satima.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?