Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Proizvodnja iz obnovljivih izvora - izvještaj o stanju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 23:12

Unatoč ekonomskoj krizi i smanjenju poticaja za obnovljive izvore energije, oni i dalju imaju sve veći utjecaj na svjetsko tržište energije. Stručnjaci iz Lahmeyer International i Deutsches Biomasseforschungszentrum su pregledali statistike iz 2009. i naglasili novoinstalirane snage, glavni tehnološki razvoj i nove trendove tržišta.

Prošla godina je bila dobra za obnovljive izvore energije. Do kraja 2009. ukupna instalirana snaga je bila 1.247 GW, sa godišnjom proizvodnjom od 3.940 do 4.070 TWh.

Podatci iz REMIPEG-a (Obnovljivo Tržište Električne Energije, Instalirane Snage i Godišnje Proizvodnje Električne Energije, baza podataka Lahmeyer Internationals), pokazao je da hidroelektrane još uvijek dominiraju sa instaliranih 997 GW, dok su druge vjetroelektrane sa 159 GW instalirane snage.

REMIPEG-ov godišnji izvještaj proučava instaliranu snagu u svijetu i svim državama pojedinačno. Procjenjuje se godišnja proizvodnja svakog izvora energije, a koriste se javni podatci različitih organizacija. Većina zemalja ima podatke do kraja 2009., a ako takvih nije bilo koriste se procjene pomoću podataka sa kraja 2008.

Hidroelektrane

Hidroelektrane su i dalje glavni izvor energije od svih obnovljivih izvora energije.  Ukupna instalirana snaga do kraja 2009. je bila oko 997 GW, čime se procjenjuje da je tokom 2009. dodano oko 31 GW. Ukupna godišnja proizvodnja električne energije je bila oko 3.299 TWh. Male hidroelektrane od tih 997 GW čine samo 9%, što je otprilike 91 GW.

Azija je predvodnik sa 392,6 GW s tim da su oni i instalirali najviše prošle godine, oko 26,3 GW. Europa je druga sa 221,7 GW od čega je novih 2,1 GW. Najveće svjetsko tržište je Kina koja ukupno ima instalirano 182 GW, od čega su prošle godine instalirali 20,9 GW.

U Njemačkoj se naveliko razvijaju reverzibilne hidroelektrane, Rusija je imala veliku havariju kojom je njihova 6,4 GW hidroelektrana morala biti zatvorena na više mjeseci s tim da je pri tome i poginulo 75 ljudi. Sudan je instalirao čak 1.250 MW prošle godine, uvjerljivo najviše od svih država u Africi. U Kongu se radi feasibility studija za razvoj hidroelektrana na rijeci Kongo koje bi mogle imati ukupnu snagu od 35 do 40 GW. Iran je nadodao oko 2.200 MW nove snage, te je u Aziji samo Kina instalirala više prošle godine.


Vjetroelektrane

Do kraja 2009. je na svijetu bilo instalirano više od 150.000 vjetroagregata sa ukupnom snagom od 159 GW, a od toga je 2009. dodano 38 GW. To je 40% veći broj instalacija nego 2008. Kina je dodala 13,8 GW, a SAD 9,9 GW. Ukupno instalirane snage još uvijek ima najviše SAD, ispred Kine koja je obišla Španjolsku i Njemačku.

Ipak, mrlja za Kinu je što se čini da neke velike vjetroelektrane još nisu spojene na mrežu, zbog problema s kvalitetom ili slabošću mreže.

Europa i dalje ima najviše instalirane snage, oko 76,6 GW, slijedi je Azija sa 40 GW, a treća je Sjeverna Amerika sa 38,8 GW. Većina tržišta je još uvijek na kopnu, od ukupne snage je samo 2,1 GW priobalnih vjetroelektrana, a prošle godine je instalirano samo 689 MW, pri čemu većinu čine Horns Rev II sa snagom od 209 MW i Njemački Alpha Ventus sa snagom od 60 MW. Ukupno je procjena da su vjetroelektrane proizvele oko 324 TWh električne energije prošle godine.

Najveći proizvođač je i dalje Vestas sa 4,8 GW (oko 12,5% tržišta), GE Wind je drugi, a po prvi puta su i dvije Kineske tvrtke u top 5 (Sinovel treći i Goldwind peti).

Što se tiče trendova još uvijek se povećavaju vjetroagegati, pri čemu su najveći stigli do 6 – 6,15 MW (REpower odnosno Enercon). U tržište još uvijek ulazi veći broj igrača, a jedna od većih kompanija koja ulazi u tržište je Daewoo koji je kupio DeWind.

Veliku većinu tržišta još uvijek drže Europa, Sjeverna Amerika i Azija.

Fotonaponski solar

Fotonaponske solarne elektrane još uvijek prilično rastu, te se očekuje da će i dalje rasti. Do kraja 2009. je bilo instalirano oko 21 GW, od čega je trećina (oko 7,1 GW) dodana prošle godine.

Europa uvjerljivo vodi na ovom tržištu sa 15,5 GW, Azija ima oko 3,6 GW a Sjeverna Amerika 1,9 GW.

U 2009. je 45% instalirane snage bilo u Njemačkoj, oko 3,8 GW. Osamdeset posto svih instalacija je na krovu,  s tim da je izgrađeno i par velikih solarnih elektrana, Lieberose (53 MW), Strasskirchen (54 MW) i Finsterwalde (41 MW).

Italija je instalirala 730 MW, Francuska 185 MW, Češka 411 MW a Španjolska samo 69 MW. U Sjevernoj Americi SAD je instalirao 477 MW, a Kanada 70 MW. U Aziji je Kina instalirala 160 MW.

Procjenjuje se da je izvan mreže instalirano oko 50 MW. Očekuje se daljnji ubrzani razvoj solara padom cijena. Sama cijena modula je tokom 2009. pala za 20-30%.

Tanki film drži 22% tržišta, dok monokristalni i polikristalni silicij imaju oko 78% tržišta.

Fotonaponski sakupljači solara (CPV) se još uvijek nisu probili na tržište, ali dugoročno se očekuje napredak.


Solarne termalne elektrane

Solarna toplinska snaga još uvijek ubrzano raste, te je 2009. instalirano 176 MW, što je rast od 35%. Ukupna snaga je stigla na 698 MW do kraja 2009., ali još uvijek većinu svih instalacija čine elektrane u pustinji Mojave sa 354 MW i Nevada sa 64 MW, a one su izgrađene još 1980ih. Od novih instalacija Europa uvjerljivo predvodi sa 0,173 GW. Većinu tržišta čini Španjolska gdje je sada instalirano oko 230 MW.

Glavni igrač na tržištu danas je Španjolski Abengoa Solar i Acciona Energia. Oni u Španjolskoj pripremaju veći broj novih projekata. PG&E razvija nove velike projekte u pustinji Mojave, Siemens je kupio Izraelski Solel Solar Sustave, a razvijaju se i projekti u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku.

Biomasa

Biomasa se može široko koristiti i to u tri oblika, čvrsta biomasa, bioplin, tekuće biogorivo i komunalni čvrsti otpad. Čvrsta biomasa ima instalirano više od 42 GW, komunalni čvrsti otpad više od 10 GW a bioplin više od 6 GW snage.

Većina proizvodnje iz čvrste biomase dolazi iz razvijenih zemalja, od čega 44% otpada na Europu koju predvode Finska, Njemačka i Švedska.

Najveća tržišta za bioplin su također razvijene zemlje i to Njemačka, SAD i Velika Britanija.

Što se tiče trendova očekuje se veća efikasnost smanjenjem gubitaka topline i povećanjem iskorištenja topline iz ispušnih plinova. Za tehnologiju bioplinova se očekuje daljni razvoj kao i u zadnjih deset godina.

Geotermalna energija

Ukupno je na svijetu instalirano 10,7 GW , od čega je prošle godine dodano oko 200 MW, a od 2005. do 2009 je dodano 1,8 GW. Najveće tržište ostaje SAD gdje je instalirano oko 3,1 GW, drugi su Filipini sa 1,9 GW, Indonezija ima 1,2 GW, Meksiko 1 GW, a Italija 0,8 GW.

U SAD-u tržište predvode Kalifornija i Nevada koje drže oko 97% tržišta, s tim da je oko 2,4 GW u fazi razvoja. Indonezija ima dobre državne poticaje, te se planira veći broj novih instalacija. Italija je imala prve geotermalne elektrane u Toskani, a dodano je još 100 MW tokom zadnjih 5 godina, od čega 48 MW zamjenom jedinica. Turska čeka novu feed-in-tarifu, te se njenim dolaskom očekuje razvoj većeg broja projekata. Njemačka unatoč feed-in-tarifi nije instalirala mnogo elektrana, odnosno samo jednu od 0,55 MW u 2009., ali u razvoju se nalazi nekoliko elektrana.

Oceanska energija

Oceanska energija je u tranziciskoj fazi, te još nema komercijalnih elektrana, ali ima uređaja u probnom radu kao što je SeaGen u Sjevernoj Irskoj koji koristi energiju plime i oseke. U Norveškoj je Starkraft pustio u pogon prvu osmotsku elektranu, koja proizvodi električnu energiju mješanjem pitke vode i morske vode. U samo tržište su počeli ulaziti veliki igrači kao što su Voith Siemens, REpower, E.ON, RWE, Nordex i SGL Carbon.


Zaključak

Unatoč recesiji obnovljivo tržište je prilično raslo u 2009. Krajem 2009. je bio instaliran 1.247,1 GW , a u 2009. je dodano 83 GW, što je rast od 7% naspram 2008. Ako se isključe hidorelektrane kao klasični obnovljivi izvor energije, rast je 26%.  Obnovljivi izvori energije imaju udio od 19-23% u ukupnoj proizvodnji električne energije, te oko 2,7% od ukupne svjetske potražnje za energijom. To su podatci Međunarodne Energetske Agencije (IEA). Tradicionalne hidroelektrane drže oko 80% ukupne instalirane snage, i oko 82% proizvedene električne energije. Vjetar je drugi, biomasa je treća, solarni fotonapon je četvrti, a geotermalna energija je peta. Ipak kada se gleda ukupna instalirana snaga u 2009. godini vjetar je prvi sa 38 GW, a hidroelektrane su druge sa 31 GW. Fotonaponski solar je isto imao veliki udjel sa 7 GW. U budućnosti se očekuje daljnji rast vjetroelektrana, solara i drugih energija, te stagniranje ili čak pad hidroelektrana.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Index članka
Proizvodnja iz obnovljivih izvora - izvještaj o stanju
#2
#3
Zaključak
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?