Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

I u Malom Lošinju ne postoji dobra volja za izgradnju solarnih elektrana E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2011 21:30

Planirane solarne elektrane Unija i Ustrine na području Malog Lošinja, kao i planirana solarna elektrana na području lošinjskog aerodroma su samo još jedan u nizu primjera neučinkovitosti birokracije koja koči razvoj projekata na obnovljive izvore energije. Time se stvaraju dodatni novi argumenti koji podržavaju tezu kako je podrška razvoju takvih projekata samo deklarativna.

Naime, tvrtka Ivicom Consulting već neko vrijeme ima ishođeno prethodno energetsko odobrenje Ministarstva gospodarstva za izgradnju dvije spomenute solarne elektrane, svake snage 0,96MW u svojim prvim fazama. Još prije više od godinu dana za lokacije je podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Lokacijska dozvola do danas nije izdana zbog banalne prepreke nedorečenosti prostornog plana grada Malog Lošinja.

Dinko Čondić, direktor Ivicoma navodi kako u prostornom planu za postojeće lokacije postoji mogućnost gradnje samostojećih solarnih elektrana, ali da je problem što za iste nisu propisani uvjeti gradnje.

Od grada su zatražili hitno ubacivanje navedenih uvjeta, za koje bi bilo dovoljno dodavanje par rečenica, a čime bi se pogodovalo i drugim takvim projektima na području grada, posebno onome koji se planira na području lošinjskog aerodroma.

Čondić je ogorčen jer se tako jednostavna stvar u prostornom planu nije ispravila u zadnjim, nedavnim izmjenama, čime je, smatra on poslana poruka da projekti solarnih elektrana nisu važni. Unatoč činjenici da su zakonskim propisima određeni kao projekti od interesa za Republiku Hrvatsku. Time je ugrožena realizacija ovih projekata, koji su se po tko zna koji put u Hrvatskoj nasukali na nerazumijevanje lokalne zajednice i birokracije.

Smatra da se, zbog potpore resornog ministarstva ovakvim projektima hitno mora utjecati na stupanj prihvaćanja i razumijevanja lokalne zajednice u smislu prihvaćanja i prednosti koje ovakvi projekti donose lokalnom stanovništvu.

Čondić kaže i da je sramotno vidjeti koliko je solarnih elektrana izgrađeno u Hrvatskoj, posebno u usporedbi s jednom Češkom koja je samo prošle godine instalirala 400MW. Posebno je tragično da takvi projekti koji su od interesa za RH imaju problema i padaju na takvim banalnim stvarima kao što je nekoliko redaka teksta koje je netko zaboravio napisati u prostornom planu, a za dopunu kojega gradovi trebaju i preko godinu dana!

Bez uklanjanja ovakvih i drugih birokratskih prepreka, put do energetski neovisne Hrvatske, te čiste i održive proizvodnje električne energije iz vlastitih izvora će biti (pre)dug, a sigurno se neće uhvatiti korak sa ostatkom Europe niti se ispuniti planirani udjeli OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji RH.

Tags:     Mali Lošinj      Unija      Ustrine      Ivicom      solarna elektrana      fotonaponska elektrana      birokracija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?