Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Igračke koje koriste obnovljive izvore energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 20 Svibanj 2011 11:49

Razvojem i sve većim korištenjem obnovljivih izvora energije, u istom smjeru se razvijaju i razni kućanski uređaji, gadgeti, pa i dječje igračke.

Igračke koje za svoj rad koriste energiju sunca, odnosno solarne igračke već su neko vrijeme na tržištu, pa smo odlučili ovaj članak posvetiti njima.

Velika većina vjerojatno je zaboravila da se u svojem djetinjstvu već susrela sa igračkom koja je za svoj „rad“ koristila obnovljivi izvor energije. Neki su ih sigurno i sami izrađivali u vrtićima ili osnovnim školama. Riječ je o vrtnim, odnosno balkonskim, papirnatim ili plastičnim „vjetrenjačama“. Igračke su napredovale, pa iako je i danas na balkonima i u vrtovima moguće vidjeti takve „vjetrenjače“, ipak veću pozornost privlače nove, uglavnom solarne igračke.

U svijetu već neko vrijeme djeca kroz ovakve igračke uče o korisnim stranama zelene energije, pa se one kroz edukaciju koriste u vrtićima i školama. Za pogon ovakvih igračaka najčešće se koristi solarna energija, no razvojem tehnologije, razvija se i upotreba drugih obnovljivih izvora.

Kompanija OWI Robotics, vodeća na području robotike i solarnih igračaka, nudi široki izbor raznih modela, od kojih najveću pažnju privlači 6u1 edukacijski solarni komplet.


Izvor slike: http://www.owirobot.com

Komplet se sastoji od 21 dijela čije sastavljanje ne zahtijeva nikakve alate, a omogućava izradu 6 različitih solarnih igračaka od kojih svaka ima za cilj educirati djecu o solarnoj energiji i radu malog motora. Šest različitih igračaka koje djeca mogu složiti su: auto,brod, vjetroagregat, pas i dva različita modela aviona.

Osim ove vrlo popularne igračke OWI nudi još nekoliko igračaka, od koji posebnu pozornost privlači autić čiji pogon radi na slanu vodu. Autić sadrži magnezijsku pločicu, koja ga pokreže u reakciji sa slanom vodom. Jedna kap slane vode pokreće autić oko 15 minuta, a jedna magnezijska pločica ima rok trajanja 5 do 7 sati.

Lijepa vijest je da Hrvatska gotovo nimalo ne zaostaje u ponudi ovakvih igračaka. Za sada su one dostupne na dva mjesta, u web dućanu tvrtke ARA SOLAR, te na web stranicama Centar energije tvrtke Agria.

Nadamo se u budućnosti vidjeti upotrebu ovakvih igračaka u vrtićima, školama i na drugim edukacijskim mjestima, a vjerujemo da će se zainetresiranost roditelja povećavati samom upotrebom obnovljivih izvora energije.

Tags:     dječje igračke      solarne igračke      OWI
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?