Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

IEA upozorava o klimatskim promjenama, i izvještava o potpori za fosilna goriva E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 19 Studeni 2011 20:04

U zadnje vrijeme Bloomberg, Guardian, i Financial Times pišu o upozorenjima izdanim od strane IEA-e vezano za nepovratne klimatske promjene, svjetsku politiku o energiji i potpori za fosilna goriva koja je čak šest puta veća od potpore za čistu energiju.

U izvješću IEA upozorava kako je, ukoliko se želi izbjeći ovisnost o nesigurnim i nedostatnim fosilnim gorivima, potrebno postrožiti mjere kojima će se povećati investiranje u tehnologije obnovljivih izvora energije. U razdoblju između 2010. i 2035. godine IEA očekuje rast potrebe za električnom energijom za jednu trećinu. Uz to bi udio fosilnih goriva trebao biti smanjen sa 81%, koliko iznosi danas, na 75% do 2035. godine, a obnovljivi izvori energije trebali bi povećati udio u energetskom miksu sa 13% na 18% do 2035. godine.

Klimatske promjene

EWEA već dulje vrijeme upozorava kako bi Europa do 2015. godine trebala prestati graditi elektrane na fosilna goriva kako bi se mogao ostvariti cilj smanjenja emisija CO2 za 80-95% do 2050. godine. Razlog takvom upozorenju je činjenica da bi svaka elektrana na fosilna goriva izgrađena nakon 2015. godine mogla raditi i nakon 2050. godine.

Ukoliko se želi spriječiti porast temperature za više od 2°C, nakon čega bi promjene bile opasne, potrebno je do 2017. godine početi značajna ulaganja u novu, čistu, energiju, smatra Fatih Birol, glavni ekonomist u IEA.

Izvršna direktorica u IEA, Maria van der Hoeven, je nadodala kako će rast, prosperitet i porast populacije neizbježno povećati potrebe za električnom energijom u slijedećim desetljećima, te se ne možemo se više oslanjati na nesigurne i neodržive oblike energije.

U izvješću stoji da će, prema scenariju pod nazivom New Policies Scenario, emisije CO2 kroz slijedećih 25 godina rezultirati porastom prosječne temperature za 3,5°C.

npsc1

npsc2

Ukoliko se ne implementiraju nove regulacije, prosječna temeperatura mogla bi se povećati za čak 6°C, navodi se u izvješću, u kojem je predstavljen i scenarij, pod nazivom 450 Scenario, koji prati energetski razvoj potreban da bi se porast temperature ograničio za maksimalno 2°C.

450sc

Poticaji

Bloomberg je nedavno izvjestio kako je industrija fosilnih goriva prošle godine primila poticaje šest puta veće od poticaja koje je primila industrija obnovljivih izvora energije. Pomoć za smanjenje cijena benzina, plina i ugljena porasla je za trećinu, te je iznosila 409 milijardi dolara, dok je potpora biogorivima, energiji vjetra i Sunčevoj energiji iznosila tek 66 milijardi dolara, stoji u izvješću.

Takve potpore stvaraju nepravilnosti na tržištu koja podržava nepotrebnu potrošnju; a potpore za fosilna goriva uglavnom premašuje korisnost, izjavila je IEA.

U intervjuu za Euractiv Birol je izjavio kako je smanjenje potpore za fosilna goriva u zemljama koje nisu dio OECD-a od primarne važnosti kako bi se izbjegle značajnije i opasnije klimatske promjene.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     poticaji      fosilna goriva      IEA      EWEA      Bloomberg
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?