Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Uvod u dobivanje bioplina E-mail
Autor Ljudevit Emić   
Subota, 16 Travanj 2011 22:23

Energija bioplina bit će predstavljena kroz seriju članaka koji sadrže i "uradi sam" uputstva za proizvodnju istoga putem procesa anaerobne digestije.

Nekoliko riječi na samom početku:

Želim vas upozoriti da osnovna svrha anaerobnih digestora nije proizvodnja plina, nego proizvodnja kvalitetnog humusa, i povećana zaštita okoliša. Prvi dokumentirani AD nije bez veze sagrađen u koloniji leproznih bolesnika. Proces anaerobne digestije ubija 98-99% patogenih bakterija. Plin je sporedan  proizvod!

Dakle, niste odustali?  Zanima vas što dobivate izgradnjom tog postrojenja. Dobivate puno toga. Prvo pogledajte slijedeće dvije slike i porazmislite o njima.

bioplin
Ova slika vam je sigurno poznata. Kod nas nažalost vrlo česta. Poznajete ju? Smrad, štakori, muhe, nekvalitetno gnojivo

bioplin
Urednost, higijena, humus, plin, zavidni susjedi, zadovoljna punica

Sve to možete ostvariti bez kredita, kojih vam je vjerujem pun nos. Istina, morate podmetnuti leđa, dosta toga naučiti. Koji puta i pogriješiti. Ovdje samo pokušavam pružiti priliku i onima koji nemaju novaca za velike projekte, ali imaju puno volje i želju da si unaprijede svoje gospodarstvo. Prije nego što krenete u ovu avanturu, pročitajte nastavak teksta bez žurbe, dobro promislite, i odlučite.

Autor:

Ovaj priručnik sadrži opća pravila koja vrijede za sve vrste digestora. Predočenih vrijednosti u nacrtima i tablicama se treba nastojati pridržavati. Kasnije, kada steknete određena iskustva, eksperimentiranja su i potrebna i poželjna. Možda uočite neki detalj koji prethodnici nisu uočili, a može poboljšati efikasnost digestora. Neka vas ne prestraši količina teksta u ovom priručniku. To su sve podaci koji su vam potrebni. Nemojte biti površni.Da vidite paniku kada vam digestor kihne, i prestane proizvoditi plin. Prva vaša pomisao „digestor me mrzi“. Nije istina. Zeznuli ste negdje stvar. Tog trenutka podaci u ovom priručniku dobivaju na vrijednosti jer ćete pronaći gdje je kvaka, i digestor će nastaviti raditi na vaše zadovoljstvo i naravno, zavist susjeda.

bioplinTeško je uopće dati detaljan nacrt za jedan “Sam svoj majstor digestor”. Druga stvar su velika postrojenja koja grade profesionalci. Kao na slici. To ide po sistemu ključ u ruke s dodatnim obrazovanjem osoblja, ali to košta ko svetog Petra kajgana.

bioplinVi želite mali, mali, digestorčić koji će zadovoljiti potrebe nekoliko kravica i vaše osobne.

To je taj!

Troškovi izgradnje takvog digestora najviše ovise o vašoj spretnosti i znanju. Ako namjeravate sve riješiti plaćanjem, preporučam vam da se u taj projekt ne upuštate. Kompletan priručnik je koncipiran po sistemu "Uradi sam", tako da troškove možete svesti na minimum. Naravno, nitko ne zna sve pa se nešto mora i platiti. Ali ako se potrudite, to će biti manji dio, tim više što se osim samog digestora, sve drugo može postaviti i kasnije. Ako imate puno volje, baratate određenim znanjima iz građevine, varenja, elektrike i nešto malo o plastici, Vi ste taj.

Da dobijete približnu predodžbu o vašim mogućnostima posjetite ovaj kalkulator:
http://www.aboutbioenergy.info/BiogasNN.html

Jedan klik ovdje, i vi ste u svijetu bioplina. Nastavak!

Tags:     bioplin      dobivanje bioplina      anaerobna digestija      digestor      ekologija      uradi sam
Vezane vijesti
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?