Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Povijest korištenja energije vode E-mail
Autor Leo Jerkić   

Korištenje vode kao izvora energije seže u daleku povijest, u otprilike 100. godinu prije Krista, kada su Grci i Rimljani počeli koristiti vodene kotače koji su se postavljali vertikalno i uzduž rijeke ili potoka, a koristili su se za mljevenje kukuruza između njegovih zupčanika.

Na slici 1 vidi se kako je takav kotač izgledao u sklopu Rimskog akvadukta.

Vodeni kotač - Sirija
Slika 1. Vodeni kotač u Noriji (Sirija) (izvor: gmmacdonald.wordpress.com)

Prvi opis takvog vertikalnog vodenog kotača dao je Vitruvius, inženjer iz Augustovog doba (31 g. pr. Kr – 14 g. n. Kr.), koji je opisivao sve aspekte Rimskog inženjerstva. On je opisao podnožni kotač, ali je i napomenuo da se on ne koristi toliko puno.

Jedan od najimpresivnijih primjera korištenja vodenog kotača iz tog doba bio je u mjestu Barbegal, južna Francuska. Tamo je u 4. stoljeću napravljena velika tvornica koja je imala čak 16 vodenih kotača.

U Kini je energija vode bila važan izvor energije od samih početaka razvoja, a počela se koristiti negdje u 1. stoljeću. Kineski vodeni kotači su najčešće bili horizontalni. Kinezi su i nadalje razvijali tehnologiju vodenih kotača, te su Europljani od njih počeli preuzimati tehnologiju nakon 13. stoljeća.

U srednjovjekovnoj Europi broj mlinova počinje ubrzano  rasti nakon 12. stoljeća. U 12. stoljeću se prvi put spominju mlinovi na plimu i oseku i to u Engleskoj i Francuskoj. Cisterijanci (samostanski red) su bili odgovorni za razvoj mlinova u Europi od 11. stoljeća nadalje. Oni su radili umjetne odvojke potoka koji im je onda koristio kao mlin, te kao voda za kupanje i kuhanje, za kovanje itd.

Pri kraju srednjeg vijeka (16. stoljeće) počeo je intenzivniji razvoj metalurgije, te je bilo potrebno sve dublje kopati da se dođe do sirovina. Time je počelo korištenje vodenih kotača za ispumpavanje vode iz rudnika, za mrvljenje sirovina i za hlađenje peći. Georgius Agricola je u svom djelu De Re Metallica koje je izdano 1556. dao opširan pregled tadašnjih tehnologija, uključujući vodene kotače. Vodeni kotači su se tada počeli koristiti i u mnoge druge svrhe kao što je pravljenje papira, mrvljene šećera, pumpanje vode itd.


U 18. stoljeću je postignut daljnji napredak tehnologije vodenog kotača i to prije svega zakrivljenjem lopatica i smještanjem centra kotača na površinu vode. Ti postupci su još povećali učinkovitost, te su se mlinovi počeli koristiti  i za transport žitarica. Krajem 18. stoljeća Francuz Bernard Forest je u svom djelu „Architecture Hydraulique“ u četiri sveska opisao sve poznate vertikalne i horizontalne strojeve. Mlinovi se i dan danas koriste, ali su izgubili na važnosti kada je otkrivena vodena turbina u 19. stoljeću.

Sredinom 19. stoljeća, James Francis je zajedno sa Uriahom Boydenom usavršio Samuel Howdovu turbinu te je tako nastala Francisova turbina koja se i dan danas koristi (najbitnija stavka bilo je zakrivljenje lopatica). Turbine koriste gravitaciju za okretanje kotača.  Sredinom 1870-tih je James Pelton izumio još jednu važnu turbinu (turbinu slobodnog mlaza, na slici 2).

Peltonova turbina
Slika 2: Peltonova turbina (izvor: inventors.about.com)

Tokom povijesti su se također razvijale i brane koje su korištene za izmjenu toka vode ili skupljanje vode. U početku su bile građene od kamena i tla, ali u suvremena vremena počinju se koristiti beton i cigle zbog svog svojstva zadržavanja vode, tj. nepropusnosti. U početku su se brane gradile kao ravne ali s vremenom su postale zakrivljene kako bi se smanjio pritisak vode na branu.

Prva hidroelektrana na svijetu je izgrađena u gornjoj Bavarskoj 1876. godine i služila je za rasvjetu spilje pokraj dvorca Linderhof. Prva javna hidroelektrana je pak sagrađena u Švicarskoj 1883. i imala je snagu od 130 kW.

Na području Sjeverne Amerike 1880. je Michigans Grand Rapids Electric Light & Power Company uspjela upaliti lampe pomoću vodene turbine koristeći električnu energiju preko dinama.

1881. grad Niagara Falls dobija javnu rasvjetu putem hidroenergije. 1882. godine je u rad puštena prva hidroelektrana i to na rijeci Fox u Appletonu, Wisconsin. Za 4 godine je već bilo 45 izgrađenih hidroelektrana u Kanadi i SAD-u. Strelovit uzlet hidroelektrana u tim počecima korištenja električne energije najbolje ocrtava činjenica da ih je 1889. bilo već 200 samo na području sjeverne Amerike.

Na području Hrvatske kao dio prvog cjelovitog elektroenergetskog sustava je prva proradila HE Krka na rijeci Krki kraj Šibenika i imala je snagu od 600 kW, a izgrađena je 1895. godine. 1903. je u pogon puštena HE Jaruga od 6 MW na rijeci Krki koja je i dan danas u pogonu.

Danas je energija vode u razvijenim zemljama poprilično dobro iskorištena, te najčešće nema puno mjesta za dodatno instaliranje nove snage, osim za male hidroelektrane. U razvoju malih hidroeletkrana prednjači Azija, odnosno Kina, a za njom slijede Europa, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Tags:     povijest      energija vodotoka      energija vode      korištenje
Index članka
Povijest korištenja energije vode
strana 2
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?