Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Crna Gora: Ugovori o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana E-mail
Autor Nives Jerkić   
Srijeda, 22 Rujan 2010 21:12

Ministar ekonomije Crne Gore Branko Vujović potpisao je Ugovor o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana za vodotok Murinska rijeka, Opština Plav i vodotok Trepačka rijeka, Opština Andrijevica, sa izvršnim direktorom tvrtke “Elektrotehna” d.o.o., Acom Vukovićem, u ime konzorcija “Elektrotehna-Radius”.

Konzorcij “Elektrotehna-Radius“ čine crnogorske tvrtke „Elektrotehna“ d.o.o. i „Radius“.

Iz Ministarstva ekonomije Crne Gore priopćeno je da je Ugovorom dodijeljena koncesija vodotoku Murinska rijeka na period od 30 godina koji počinje na dan donošenja prostorno planske dokumentacije.

Koncesionar, u skladu sa dostavljenom ponudom, na ovom vodotoku planira izgradnju dvije male hidroelektrane ukupne snage 2,4 MW sa predviđenom godišnjom proizvodnjom od 9 GWh. Koncesionar se obavezao da će plaćati koncesionarsku naknadu u vrijednosti 0,378 GWh ili 4% od predviđene godišnje proizvodnje.

Ugovorom o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na vodotoku Trepačka rijeka, također je dodijeljena koncesija na 30 godina sa planom izgradnje jedne male hidroelektrane snage 8,3 MW i predviđenom godišnjom proizvodnjom od 33 GWh. Koncesionar se Ugovorom obavezao plaćati koncesijsku naknadu u vrijednosti od 1,327 GWh ili 4% predviđene godišnje proizvodnje.

Cjelokupna investicija vrijedna je 13,3 milijuna eura, odnosno 5,1 milijuna eura za Murinsku rijeku i 8,2 milijuna eura za Trepačku rijeku.

Razvojem malih hidroelektrana uvećava se udio obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori, smanjuje se njezina energetska ovisnost i potiče razvoj općina na čijim se teritorijima koncesionarske djelatnosti obavljaju.

Izvor: http://www.seebiz.eu

Tags:     Crna Gora      hidroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?