Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Priopćenje - Obnovljivi izvori energije u dalmatinskim županijama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2012 19:09

Predstavnici pet hrvatskih udruga (DOOR, Eko Zadar, Astronomsko društvo Višnjan, Press centar za okoliš te Zvono uz Kupu) koje tijekom 2012. godine zajednički provode projekt “Moja energetska politika” jučer su u Zadru, u Domu županije predstavili rezultate upitnika “Odnos prema energetici – obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u tijelima lokalne i regionalne samouprave”.

Nakon toga predstavljeno je istraživanje potencijala obnovljivih izvora energije koje je provedeno u četiri dalmatinske županije: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko–dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji od strane tima stručnjaka iz Energetskog instituta Hrvoje Požar u sklopu projekta „REPAM -  Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije“.

Događanje je završilo okruglim stolom na temu „Kako što bolje uklopiti postrojenja obnovljivih izvora energije u prostor i društvo?“. Cilj okruglog stola bio je predstaviti različita stajališta i problematiku uklapanja novih postrojenja OIE u okoliš i lokalne zajednice, s naglaskom na pronalaženje zajedničkih interesa kako bi se izbjegli sve češći NIMBY („ne u mom dvorištu“) slučajevi i postigao održivi razvoj lokalne zajednice baziran na obnovljivim izvorima energije.

Tri zaključka proizašla su s okruglog stola:

  • S obzirom na nesrazmjer interesa investitora u obnovljive izvore energije, na prvom mjestu u vjetroelektrane i mogućnosti prihvata  postrojenja u prostoru i društvo, potrebno je uvesti red u sustav stjecanja statusa povlaštenosti i dobivanja poticajne otkupne cijene kroz jasnu državnu politiku i definirane kriterije za smještaj obnovljivih izvora energije u prostor
  • U razvoj projekata obnovljivih izvora energije potrebno je uključiti lokalnu zajednicu i prepoznati njihove interese za što je nužan preduvjet  postojanje lokalne politike koja je, kroz strateške i provedbene odluke, jasno određena prema obnovljivim izvorima energije.
  • Postrojenja obnovljivih izvora energije nužno je postavljati u prostor po najvišim standardima zaštite okoliša, što znači da svi uključeni akteri trebaju poštovati propisane i usklađene zakone i odredbe koje se tiču zaštite okoliša.

Rezultate istraživanja možete preuzeti ovdje:

Upitnik – statistika

Upitnik -analiza

Tags:     obnovljivi izvori energije      dalmatinske županije      hrvatske udruge      zadar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?