Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Sudjelovanje RH na Konferenciji UN-a o održivom razvoju Rio+20 E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 05 Lipanj 2012 22:06

Na konferenciji za novinare, održanoj 5. lipnja, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, ministrica zaštite okoliša i prirode dr.sc. Mirela Holy najavila je sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na Konferenciji o održivom razvoju Rio+20, koja će se od 20. do 22. lipnja održavati u Rio de Janeiru.

Sudjelovanje na konferenciji Rio+20Konferencija Rio+20 održava se na 20. godišnjicu Konferencije o okolišu i razvoju UN-a (Rio de Janeiro 1992.g.), na kojoj je Hrvatska imala prvi nastup kao nova članica UN-a, i na 10. godišnjicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvoju (Johannesburg 2002.g.). Dvije glavne teme konferencije su razvoj zelenog gospodarstva za poticanje održivog razvoja i iskorjenjivanja siromaštva te nova međunarodna institucionalna struktura za jačanje provedbe održivog razvoja i politika vezanih za okoliš u okviru UN-a.

Hrvatska će na konferenciji predstaviti dokument pod nazivom „Budućnost kakvu želimo“, koji sadrži konkretne ciljeve, mjere i rokove za razvoj zelenog gospodarstva – „green economy roadmap“.

Za konferenciju su odabrane one teme koje imaju najveći učinak na razvoj zelenog gospodarstva, kao što su: voda, energija, poljoprivreda i hrana, oceani i mora, kemikalije i otpad, šume i bioraznolikost, tlo i održiva proizvodnja i potrošnja, ali i važnost obrazovanja za održivi razvoj kao preduvijeta za provedbu mjera koje će se usvojiti na konferenciji, istaknula je ministrica Holy.

Najavljeno je i da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ponovo pokreće dodjelu tzv. nagrade Eko Oscar koja ima svoju tradiciju još od 1993. godine, no zadnja dodjela je bila organizirana 2006. godine. Kroz ovogodišnje nagrađivanje u tri kategorije želi se dati priznanje onima koji razvijaju zeleno gospodarstvo, odnosno onima koji posluju na održiv način i razvijaju zelene tehnologije koje idu u smjeru učinkovitog korištenja resursa i smanjenja emisije CO2. Finaliste ove nagrade Ministarstvo će kandidirati za Europsku poslovnu nagradu za okoliš koju svake druge godine dodjeljuje Opća uprava za okoliš Europske komisije, zaključila je ministrica.

 

Izvor: http://www.mzoip.hr/

Tags:     Rio+20      mzoip      konferencija      zeeno gospodarstvo      održivi razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?