Share to Facebook
Share to Linkedin
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Akcija za Turopolje objavila priopćenje u vezi bioelektrane toplane Velika Gorica E-mail
Autor Leo Jerkić
Utorak, 12 Lipanj 2012 17:35

U ovome članku vam u cijelosti prenosimo priopćenje za javnost koje je objavila Građanska inicijativa Akcija za Turopolje jučer 11.06.2012., a vezano za sjednicu povjerenstva za ocjenu Studije utjecaja na okoliš BE-TO Velika Gorica - koja je također održana jučer. Od svih navedenih zaključaka i eliminacijskih kriterija za određivanje lokacije, ostaje nejasna i sasvim promašena teza o kriteriju da se termoelektrana ne može graditi na udaljenosti manjoj od 5km od naselja s 10.000 stanovnika. Tumačenje Zakona prema kojem se bioelektrane izjednačavaju s klasičnim termoelektranama na fosilna goriva jednostavno ne smije biti prihvatljivo s aspekta struke.

Vezano na sjednicu Povjerenstva za ocjenu Studije utjecaja na okoliš Bioelektrane Velika Gorica održane danas 11.6.2012g u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i prirode u nastavku Vam donosimo zaključke Povjerenstva:

• Procjena Studije utjecaja na okoliš se odbacuje i investitor je dužan ponoviti cijeli zakonski postupak koji uključuje Objedinjene uvjete zaštite okoliša. Eventualni ponovni postupak prema zakonu uključuje i ponovnu javnu raspravu.
  • Članica povjerenstva iz Hrvatskih voda odbacila je potvrdu VG Vodoopskrbe o uvjetnom priključenju Bioelektrane Velika Gorica uvažavajući činjenicu da gradski kolektor nije spreman priključiti ovako velikog korisnika bez potpune rekonstrukcije koja je u ovom trenutku neizvjesna. Hrvatske vode će prihvatiti potvrdu jedino uz uvjet da se investitor obveže da će financirati izgradnju novog kolektora.

Na sjednici Povjerenstva nedvojbeno je utvrđeno da planirani zahvat nije u skladu s postojećom prostorno-planskom dokumentacijom. Objekt nije ucrtan u Prostornom planu Velike Gorice, te za lokaciju Štuki nije izrađen UPU, a za oboje postoje zakonska obveza.

Eliminacijski kriteriji za određivanje lokacije termoelektrane koji su donešeni na sjednici Vlade RH ("Zaključak o utvrđivanju kriterija za izbor lokacija za termoelektrane i nuklearne objekte" NN 78/92) su zakonski pravovaljani te se ova termoelektrana ne može graditi na udaljenosti manjoj od 5km od naselja s 10.000 stanovnika, čime se eliminira bilo kakva mogućnost izgradnje u blizini Velike Gorice i okolnih naselja.

Akcija za Turopolje izražava veliko zadovoljstvo ovakvim rješenjem, jer ovime je Povjerenstvo uvažilo sve naše glavne primjedbe, te postupak vratilo na početak.

Ovime putem želimo zahvaliti svim našim članovima na iznimno stručnoj pomoći koja je i doprinijela ovakvom ishodu naše borbe za kvalitetniji život svih naših sugrađana i pokazalo intelektualnu snagu lokalne zajednice. Ova pobjeda nam je i vratila vjeru u hrvatske institucije i pokazala da je glas lokalne zajednice itekako važan čimbenik pri donošenju ovako velikih odluka. Zahvaljujemo članovima Povjerenstva koji su prepoznali kvalitetu naših stručnih primjedbi i donijeli ovakvo riješenje.

Akcija za Turopolje će nastaviti sa svojim aktivnostima za boljitak cijelog kraja i u kratkom roku ćemo prezentirati javnosti niz projekata koji će povećati kvalitetu života.

Tags:     akcija      turopolje      bioeleketrana      velika goria      biomasa

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?