Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Slovenska vlada donijela odluku o smanjenju otkupnih cijena E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 14 Lipanj 2012 16:15

Slovenska vlada prošlog je tjedna donijela novu Uredbu o izmjenama Uredbe o poticajima za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije. Spomenutom uredbom dodatno će se smanjiti poticaji za električnu energiju proizvedenu u fotonaponskim elektranama.

U prvoj polovini prošle godine otkupne cijene za električnu energiju proizvedenu u fotonaponskim elektranama smanjene su za 30% u odnosu na 2009. godinu. Za drugu polovinu godine bilo je predviđeno smanjenje cijena za 40% u odnosu na 2009. godinu. Sada se slovenska Vlada odlučila za dodatno smanjenje cijena za čak 52,45% u odnosu na 2009. godinu.

Uz takvo drastično smanjenje cijena očekuje se zastoj na tržištu. Zbog nagle promjene mnogi investitori razmatraju raskide ugovora s izvođačima i bankama. Industrija se također suočava s teškom situacijom koja rezultira smanjenjem oko 3.000 radnih mjesta u posljednjih nekoliko godina samo u sektoru fotonaponskih sustava.

Smanjenje poticaja OIE u Sloveniji

Slovensko ministarstvo okoliša i prostornog planiranja pripremilo je ovaj prijedlog bez savjetovanja sa stručnjacima iz industrije. Prijedlog slovenskog udruženja za fotonaponsku industriju uključivao je smanjenje cijena sukladno proračunima temeljenim na stvarnom stanju na slovenskom tržištu.

Ključni prijedlog odnosio se na promjenu kategorizacije fotonaponskih sustava između kojih je trenutno prevelika razlika. Prijedlog je uvesti novu kategoriju koju bi činili sustavi snage 20 kW. Fotonaponski sustavi na krovovima kuća trenutno su potpuno nezanimljivi s obzirom da ne donose zadovoljavajuću financijsku dobit. Trenutni slovenski zakon jednako tretira sustave koji se nalaze na krovovima kuća kao i elektrane snage 1 MW.

Slovenija trenutno ima instalirano 150 MW fotonaponskih elektrana koje godišnje proizvode 160.000 GWh električne energije, a čija ukupna investicija iznosi oko 400 milijuna eura, većinom privatnog kapitala.

 

Izvor: http://www.zsfi.si

Tags:     Slovenija      FN sustavi      poticaji      energija Sunca
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?