Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Srbiji u pogon puštena prva solarna toplana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Lipanj 2012 20:59

Pilot postrojenje nalazi se u selu Badnjevci, u blizini Kragujevca. U ovoj toplani, prvoj te vrste u Srbiji, sunčeva energije se koncentrira i pohranjuje u spremniku, te na taj način toplana cijelo vrijeme proizvodi potrebnu energiju.

Ova toplana predstavlja veliki pomak na polju energetske efikasnosti i uspješnog korištenja obnovljivih izvora energije u Srbiji. Koncentrator sunčeve energije ima promjer od 13 metara, obavijestila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako su objasnili u PKS, solarni sustavii zadovoljavaju jednu trećinu dnevnih potreba za energijom, jer je Sunce u prosjeku dostupno osam sati dnevno. Kako bi nadoknadile rupu od 16 sati, mnoge kompanije su, pored solarnih, instalirale postrojenja koja rade na prirodni plin.

Međutim u ovom slučaju nekadašnji profesor Strojarskog fakulteta u Kragujevcu Vladan Petrović patentirao je visokotemperaturni akumulator, koji omogućava da se akumulirana energija Sunca proizvodi po potrebi i u kontinuitetu, 24 sata na dan, 365 dana u godini.

Zapremina akumulatora iznosi 450 kWh po metru kubičnom, što ga čini jedinstvenim u svijetu, a maksimalna temperatura do koje se zagrijava akumulacijski medij je 800°C. Dizajn koncentratora osmišljen je u specijalnoj softverskoj simulaciji, koja omogućava da konstrukcija izdrži sve atmosferske utjecaje sa velikom uštedom u materijalu, za razliku od sličnih postojećih sustava.

Ovaj sustav koristio bi se za proizvodnju električne energije i za opskrbu toplinskom energijom gradova i manjih mjesta, a moguća je primena i u prehrambenoj, tekstilnoj, drvnoj, kemijskoj industriji i drugim proizvodnim granama. Nema ograničenja u odabiru lokacije za instalaciju samog postrojenja.

Veća upotreba ovog sustava dovela bi do smanjenja uvoza energenata, što bi predstavljalo veliku uštedu, a postoji i mogućnost proizvodnje radi izvoza na europsko i svjetsko tržište.

Petrović tvrdi da Norvežane interesira postrojenje u Badnjevcu, jer ih zanima visokotemperaturni akumulator za pohranu energije vjetra.

Objašnjava i da bi izgradnjom solarnih toplana u Srbiji, za 10 do 15 godina, nakon otplate te investicije, građani mogli praktično besplatno zimi grijati svoje domove, odnosno plaćali bi samo troškove održavanja sustava.

Primjerice za grijanje cijelog Kragujevca potrebno bi bilo izgraditi solarnu toplanu čiji bi koncentrator bio promjera i visine 90 metara, i ta investicija bi u dogledno vrijeme bila isplativa, imajući u vidu da Kragujevac za energente za grijanje za narednih 20 godina treba platiti oko 800 miliona evra. Prema Petrovićevim riječima, za sada u Kragujevcu nema takvog interesa, ali je zainteresirana općina Velika Plana za koju je pripremljeno idejno rešenje za solarnu toplanu koja će nositi naziv "Lozovik 1", i čiji će koncentrator biti promjera 55 metara, kako bi se grijalo 108 stanova u tom mjestu.

Izgradnja pilot postrojenja solarne toplane u Badnjevcu koštala je do 100 tisuća eura, kaže Petrović i dodaje da je izvođač radova čačanska firma, a investitori su poslovni partneri iz Engleske.

Petrović dodaje da sistem izolacije jezgra akumulatora, koji je takođe njegov izum, omogućava da toplotni gubici budu manji od šest posto na godišnjem nivou.

(M. S. / Tanjug)

Tags:     pilot      postrojenje      solarna      kolektorski sustavi      toplana      kragujevac      električna energija
 
Komentari (1)
Posto po domacinstvu?
1Četvrtak, 26 Veljača 2015 03:20
Zdravko Gligic
Jedan od najvecih problema sa ovakvim spravama su upravo informacije. Kad ih citam, nikako shvatiti koliko kosta (ma od najvece prilike) po kuci ili po 100 kuca ili kako bilo. Stalno vidim da je recimo ovaj 13 metara velik i da kosta 100 hiljada evra ali ne vidim koliko domacinstava ce da greje. Onda citam da bi se isplatio onaj od 90 metara ali nikako da procitam za koliko kuca. Ono sto hocu da kazem je upravo to da se samo sebi pravi steta jer se nekako dodje do medija a onda se ne iskoristi prilika da sto vise ljudi sto bolje razume o cemu se radi. Sta mislite da ce zbunjen citalac da ide i da sam trada za tim dodatnim informacijama? Kao sto vidite sa mucenjem kako financirati - NECE.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?