Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Završena solarna elektrana koja koristi tracker u Svetom Iliji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 03 Srpanj 2012 18:44

Tvrtka Larix d.o.o. iz Varaždina je izgradila jednu od prvih solarnih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj koja koristi tracker sustav, a snaga joj je 25,2 kW.

Sam projekt je izveden za tvrtku Croma – Varaždin d.o.o. Solarni trackeri postižu veću iskoristivost od klasičnih solarnih fotonaponskih sustava (za nekih 40% u kontinentalnom dijelu Hrvatske) zato što se okreću u svim smjerovima prema Suncu, horizontalno i vertikalno. Sama investicija je stoga 25% veća, a trenutačno se očekuje postupak priključenja na HEP-ovu mrežu, te potpisivanje ugovora sa HROTE-om za otkup električne energije.

Tracker solarni fotonaponski sustavi koriste fotonaponske module koji su postavljeni na trackere koji prate smjer kretanja Sunca. Solarni fotonaponski sustavi imaju maksimalnu iskoristivost samo pri određenim kutovima upada sunčeve svjetlosti. Pošto Sunce tokom dana ide od istoka prema zapadu, pomoću trackera se postiže bolji kut upada.

Larix d.o.o. je prošle godine izgradio i solarnu elektranu za tvrtku Tehnix na krovu njihove zgrtade snage 102 kW. Za tu fotonaponsku elektranu su koristili Heckert Solar module, i to njih 512.

Izvor: www.solarna-tehnologija.com.hr

Tags:     solarna elektrana      tracker      sveti ilija      fotonaponski sustav      croma - varaždin      larix      varaždin
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?