Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Srbija uvodi nove feed-in-tarife do kraja godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Listopad 2012 17:50

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović je ovaj tjedan objavio da će novi pravilnik o tarifama za povlašteni otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije biti pripremljen do kraja godine.

Sadašnji pravilnik o OIE ističe ove godine, a Trifunović najavljuje da će se pri utvrđivanju novih garantiranih cijena uzeti u obzir trendovi u svijetu gdje je težište na poticanju korištenja geotermalnih izvora. U pripremi je i nova strategija energetike Srbije do 2030. godine koja će biti spremna za javnu raspravu do 20. studenoga.  Velike investicije u OIE neće imati subvencioniranu cijenu pošto će se ta energija izvoziti.

Predsjednik američke tvrtke Continental wind partners Mark Crendal naglasio je da Srbija neće moći izvoziti struju dobivenu iz obnovljivih izvora u EU dok ne ispuni ciljeve o povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora energije po europskoj strategiji do 2020.

To nije moguće bez korištenja potencijala energije vetra, kazao je Krendal i podsjetio da kompanija Continental wind partners planira u rujnu 2013. izgradnju investicije vrijedne 300 milijuna eura u vjetroelektranu kod Kovina.

Na skupu u ogranizaciji Danas konferencijskog centra ocijenjeno je da niska cijena električne energije otežava pokretanje ciklusa investicija u energetici u Srbiji.

Prema riječima Petrovića, Agencija za energetiku (AERS) će od slijedeće godine postepeno raditi na tome da se 2015. godine dostigne tržišna cijena električne energije u Srbiji.

Trifunović je izjavio da više od 20 godina nema investicija u nove energetske objekte u Srbiji i kao jedan od razloga je naveo jeftinu elektičnu energiju, ekonomsku krizu i nedovoljnu posvećenost obnovljivim izvorima enegije.

Izvor: www.euractiv.rs

Tags:     srbija      feed-in-tarifa      obnovljivi izvori energije      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?