Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Sisku se planira tvornica solarnih fotonaponskih ćelija E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Prosinac 2012 18:05

Večernji list je objavio vijest da se u Sisku planira gradnja tvornice solarnih fotonaponskih ćelija koja bi u prvo fazi zaposlila 50-ak radnika, a s potencijalnim rastom proizvodnje i do 120 ljudi.

Ako se ostvari plan sisačkih gradskih čelnika u tom gradu bi se ubrzo trebala otvoriti tvornica, koja je zajednički projekt Grada Siska, Instituta Ruđer Bošković i privatne tvrtke Solarne ćelije Split na temelju kojeg bi Sisak mogao izrasti u nacionalni centar razvoja fotonaponskih ćelija. Prvi korak u realizaciji projekta je već završen potpisivanjem memoranduma koijm su sva tri partnera izrazila interes za sudjelovanje u projektu, a trenutačno se izrađuje studija isplativosti. Ukoliko se projekt pokaže isplativim pristupit će se osnivanju zajedničke tvrtke, koja bi gradila i rukovodila tvornicom.

Kao ulog u osnivanje te tvrtke Grad Sisak trebao bi omogućiti zemljište, sve potrebne komunalne priključke te možda i dio financijskih sredstava potrebnih za pogon.

Splitska tvrtka u Sisak bi premjestila svoju postojeću liniju za proizvodnju solarnih ćelija. Ipak, kako je riječ o dosta zastarjeloj tehnologiji, ona bi trebala biti unaprijeđena koristeći znanje i tehnologiju koju već nekoliko godina razvijaju stručnjaci s instituta. To su ponajprije tehnologije koje se odnose na proizvodnju tankoslojnih solarnih ćelija na bazi nanokristaliničnog silicija.

Za nadati se da će projekt prepoznati i institucije i vlada, te pomoći ovakvom pothvatu na način da dodatno otvore tržište fotonaponskih sustava u Hrvatskoj, kako bi proizvodi iz ove tvornice bili korišteni i na domaćem tržištu, a što bi pomoglo i konkurentnosti na globalnom tržištu.

Izvor: www.vecernji.hr

Tags:     sisak      tvornica      fotonaponske ćelije      split      večernji list
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?