Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Green for Growth preko PBZ-a investira u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u Hrvatskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 14 Prosinac 2012 17:27

Green for Growth Fund, Southeast Europe (GGF) i Privredna banka Zagreb (PBZ) su potpisale ugovor o kreditu u iznosu 25 milijuna eura.

Kredit je strukturiran za financiranje projekata obnovljivih izvora energije  i energetske efikasnosti u Hrvatskoj, čime žele poboljšati energetsku sigurnost Hrvastke te diverzificirati izvore električne energije. Ova investicija bi trebala i smanjiti emisiju stakleničkih plinova. GGF ovime prvi puta investira u Hrvatsku, te je za partnera izabran PBZ.

Kreditna linija zaključena s GGF-om osigurat će dugoročne izvore sredstava i tako podržati PBZ-ovu strategiju povećanog ulaganja u energetski sektor. Potencijalni projekti obnovljivih izvora energije uključuju investicije kao što su manje vjetroelektrane, elektrane na biomasu ili hidroelektrane, dok potencijalni projekti energetske učinkovitosti koje će provoditi malo i srednje poduzetništvo i kućanstva uključuju investicije od zamjene stolarije do preobrazbe proizvodnih tvrtki u energetski učinkovite. Predviđa se da će projekti financirani iz kredita GGF-a rezultirati smanjenjem emisije CO2 od otprilike 44.000 tona godišnje.

GGF je pokrenut u prosincu 2009. od KfW Entwicklungsbank (njemačka razvojna banka) i Europske investicijske banke (EIB) uz financijsku potporu Europske komisije i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Green for Growth Fund, Southeast Europe (GGF) posvećen je jačanju energetske učinkovitosti i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Europi, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Tursku, kao i u obližnjoj europskoj regiji koja se sastoji od Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. GGF financijskim institucijama osigurava sredstva namijenjena kreditiranju projekata energetske učinkovitosti koje provode poduzeća i kućanstva. Također, GGF direktno financira specijalizirane tvrtke za energetske usluge (ESCO), kao i tvrtke koje se bave energetskim uslugama i opskrbom, te projekte obnovljivih izvora energije.

Izvor: www.ggf.lu

Tags:     green growth      pbz      obnovljivi izvori energije      energetska efikasnost      hrvatska      kredit
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?