Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Križevci nude 2500 metara kvadratnih krovova za solarne elektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 16 Prosinac 2012 14:27

Križevačka gradska uprava je otvorila natječaj za davanje u zakup krovova na zgradama u vlasništvu Grada, s ciljem da se na njih postave solarne fotonaponske elektrane.

Ovim potezom se želi napraviti barem mali korak prema planu Europske Unije 3x20 prema kojem se do 2020. treba smanjiti potrošnja energije za 20%, smanjiti emisiju CO2 za 20% i imati 20% električne energije iz obnovljivih izvora energije, te postići korist za gradski proračun i poduzetnike.

- Grad Križevci je krenuo među prvima s takvom akcijom, gdje bi slobodne krovove na kojima se mogu osnivati solarne elektrane od 10 do 30 kw, dao na natječaj; pretpostavljam da će biti zainteresiranih privrednih subjekata koji će za te krovove dati određenu naknadu Gradu, a dio svojih prihoda ostvarivati kroz davanje energije u energetski sustav HEP-a, kazao je križevački stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo.

Savjete u provođenju natječaja križevačka vlast dobila je od koprivničke Regionalne energetske agencije Sjever; REA je također objavila slike gradskih krovova na specijaliziranoj internetskoj stranici, te kontaktirala 10-tak tvrtki koje se bave proizvodnjom energije iz fotonaponskih modula. Osim ovog natječaja, kojim će se ponuditi oko 2500 četvornih metara krovova za iskorištavanje energije Sunca, u Križevcima su odlučili provjeriti i kakvo je zanimanje mogućih ulagača za korištenje geotermalnog izvora nazvanog Križevčanka 1.

- Mi smo napravili određena ispitivanja, dobiveni su nekakvi rezultati s kojima sada taj izvor može postati interesantan krajnjem korisniku, odnosno investitoru, rekao je pročelnik Nervo.

Natječaj za korištenje geotermalnog izvora, koji s dubine od kilometar i pol daje 4 litre vode u sekundi temperature 68 Celzija, otvoren je do 14. siječnja.

Izvor: www.krizevci.info

Tags:     križevci      solarna elektrana      krovovi      europska unija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?