Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HROTE - novi popis povlaštenih proizvođača 30.06. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 03 Srpanj 2013 06:13

Hrvatski operator tržišta energije je po šesti puta ove godine obnovio popis povlaštenih proizvođača s kojima je potpisan ugovor o otkupu električne energije.

Prema starom sustavu je u pogon ušlo nekoliko malih solarnih elektrana, te je ukupna instalirana snaga skočila za manje od 50 kW na 5.292,05 kW. Što se tiče vjetroelektrana u pogon su tokom zadnjeg mjeseca ušle čak dvije vjetroelektrane ukupne snage 50 MW, a radi se o projektima Vjetroelektrane Jelinak snage 30 MW i Vjetroelektrane ST 1-2 (Kamensko) snage 20 MW. Stoga je u Hrvatskoj trenutno u pogonu 225,25 MW vjetroelektrana, što znači da smo prešli granicu od 200 MW! Drugih promjena nije bilo. Sukladno tome se i broj postrojenja koja nisu ušla u pogon po starom tarifnom sustavu smanjio, i to kod solarnih na 1.995,09 kW, a kod vjetroelektrana na 52 MW.

Prema novom tarifnom sustavu je u pogon ponovno ušlo više od 20 solarnih elektrana pri čemu im je ukupna snaga sada 1.514,25 kW. U pogon je ušla i prva neintegrirana solarna elektrana sukladno novo tarifnom sustavu snage 3,24 kW. Što se tiče sustava koji imaju ugovor, a spadaju u integrirane, ali nisu u pogonu njihova snaga se po drugi put smanjila i to na 23.973,60 kW. Što se tiče neintegriranih solarnih elektrana sa ugovorom i taj je broj prvi puta pao zbog toga što je prva neintegrirana solarna elektrana ušla u pogon, te ih sada ukupno ima 7.343,42 kW.  Drugih promjena nije bilo.

Izvor: www.hrote.hr

Tags:     hrote      povlašteni proizvođači      solarne elektrane      vjetroelektrane      jelinak      st 1-2
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?