Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Banke za razvoj potroše 32 puta više sredstava na fosilna goriva nego na obnovljive E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 17 Srpanj 2013 08:34

1. je srpnja Hrvatska postala 28. članica Europske unije, a sukladno tome veće zanimanje za tržište vjetroelektrana na ovom području iskazala je i EWEA. Pa tako na svom blogu pišu da su u Hrvatskoj počela ulaganja u energiju vjetra, te je sa 193.75 MW vjetroagregata postavljenih do kraja 2012. godine vodeća zemlja u zapadnoj balkanskoj regiji. Međutim, u najnovijem izvješću stoji kako međunarodne financijske institucije moraju ponuditi veću podršku obnovljivim izvorima u odnosu na fosilna goriva kako bi Hrvatska i njezini balkanski susjedi dostigli kapacitete obnovljivih izvora energije istovjetne onima u drugim zemljama članicama EU.

Prema izvješću naziva „Invest in Haste, Repent at leisure“, izdanom od strane organizacija civilnog društva CEE Bankwatch Network, SEE Change Net i WWF, europske banke za razvoj troše oko 32 puta više sredstava na fosilna goriva u odnosu na obnovljive izvore energije u regiji zapadnog Balkana, ne računajući hidroenergiju. Takav trend pokazuje da se zemlje zapadnog Balkana razvijaju u smjeru suprotnom od ciljeva Unije vezanih za klimatske promjene za razdoblja 2020., 2030. i 2050. godine.

Gotovo polovina energije pod vodstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najveće razvojne banke u regiji odnosi se na fosilna goriva, dok se tek 2% ukupnog portfelja odnosi na obnovljive izvore energije koji nisu hidroenergija, kao što je energija vjetra. Fosilna goriva čine 36% svih energetskih financiranja od strane međunarodnih financijskih institucija u regiji, što je iznos od 597,3 milijuna eura, dok obnovljivi izvori energije dobivaju samo 18,5 milijuna eura, odnosno 1% ukupnog financiranja, navodi se u izvješću.

Upravo iz ovih razloga autori izvješća pozivaju na zaustavljanje međunarodnih javnih ulaganja u fosilna goriva i ubrzano preusmjeravanje pažnje na tzv. alternativne oblike energije. Obnovljivi izvori energije moraju biti prioritet u smislu proizvodnje, koja će uključivati energiju vjetra, sunčanu tolinsku energiju i fotonaponsku energiju. U izvješću se, također, naglašava važnost proizvodnje komponenti na lokalnoj razini, kao i razvoj kapaciteta obnovljivih izvora energije koji su u vlasništvu lokalne zajednice, što osigurava otvaranje novih radnih mjesta i povećava moguće beneficije na lokalnoj razini.

Ulaganja EBRD-a

U izvješću objavljenom od strane Međunarodne energetske agencije (IEA), ranije ovaj mjesec, stoji kako će svjetska proizvodnja energije iz hidroelektrana, vjetroelektrana, sunčanih elektrana i drugih obnovljivih izvora energije premašiti proizvodnju iz plina, te čak dvostruko premašiti proizvodnju iz nuklearnih elektrana do 2016. godine. No, kako bi se to doista i ostvarilo sve zemlje moraju biti u mogućnosti ostvariti svoj potencijal obnovljvih izvora, što će biti znatno teže postići sve dok svjetski poticaji za fosilna goriva ostanu šest puta viši od poticaja za obnovljive izvore energije.

Ovo izvješće, kao i reakcije EWEA-e, ali i nedavne reakcije iz drugih EU organizacija i udruga jasno ukazuju na činjenice o kojima se na ovom portalu već puno pisalo - sporom i nedovoljno proaktivnom razvoju sektora obnovljivih izvora energije, i neshvaćanju osnovnih principa i prednosti primjene takve vrste energije. Pozitivna činjenica u cijeloj priči je da je problem uočen i na razini EU, te se očekuje da će mjere razvoja energetike u Hrvatskoj nužno morati doživjeti svoj potpuni zaokret koji će biti u skladu sa ciljevima EU.

Tags:     EBRD      fosilna goriva      poticaji      ulaganja      Balkan
 
Komentari (1)
Lijep pozdrav. Ovdje sam kako bih opipljivo svjedočio kako sam dobio kredit od 150,000 eura od povjerljive zajmodavke koja se zvala gospođa Dora Martin. Dobio sam zajam od 3% kamate, možete se sigurno obratiti e-poštom: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo
1Srijeda, 21 Listopad 2020 13:48
Dora Martin
Lijep pozdrav. Ovdje sam kako bih opipljivo svjedočio kako sam dobio kredit od 150,000 eura od povjerljive zajmodavke koja se zvala gospođa Dora Martin. Dobio sam zajam od 3% kamate, možete se sigurno obratiti e-poštom: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?