Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Fotonaponske elektrane na zgradama HEP-a u Zagrebu i Čakovcu ušle u probni pogon E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 17:47

HEP je na svojim stranicama objavio vijest da su 31. siječnja u probni pogon puštene dvije fotonaponske elektrane postavljene na krov zgrade sjedišta HEP-a u Zagrebu i na krov dvorišnog objekta sjedišta Elektre Čakovec.

Obje su fotonaponske elektrane snage 29,6 kW i sastoje se od 120 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 250 W. Njihov se trajni pogon očekuje do 14. veljače. Vrijednost investicije svake elektrane je približno 410.000 kuna, a očekivani povrat investicije je unutar šest godina.

Početak je to provedbe projekta izgradnje fotonaponskih elektrana na zgradama HEP-a na devet lokacija, odabranih nakon što su stručnjaci HEP ESCO-a proveli analizu krovnih površina zgrada u vlasništvu HEP-a d.d. Riječ je o lokacijama poslovnih zgrada: u sjedištu HEP-a u Zagrebu, te zgrada distribucijskih područja HEP Operatora distribucijskog sustava u Čakovcu, Šibeniku (TS Bilice), Splitu, Opatiji, Zadru, Dubrovniku i na dvije lokacije u Osijeku. Projekt ima tri faze i u svakoj su po tri elektrane. U prvoj fazi je, osim ovih fotonaponskih elektrana u Zagrebu i Čakovcu, i jedna na krovu zgrade sjedišta Elektroslavonije u Osijeku (u drugoj fazi Projekta u Osijeku će se postaviti još jedna fotonaponska elektrana na zgradi Tehničke službe Elektroslavonije).

Završetak prve faze predviđen je do 14. veljače, druge do 11. ožujka, a treće do 22. ožujka ove godine. Ukupni proizvodni potencijal fotonaponskih elektrana na svih devet lokacija, ukupne snage 207 kW, iznosi približno 247 tisuća kWh godišnje, a očekivani godišnji prihod od prodaje proizvedene električne energije prema povlaštenoj cijeni tijekom 14 godina iznosi približno 567 tisuća kuna.

 

Izvor: www.hep.hr

Tags:     hep      zagreb      čakovec      elektrane      zgrade      fotonaponski moduli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?