Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Predavanje NATURA 2000 – Izazovi i dileme razvoja uspješnog modela provedbe E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 09 Travanj 2014 22:21

Predavanje NATURA 2000 – Izazovi i dileme razvoja uspješnog modela provedbe dio je Ciklusa tribina iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, aktualni problemi i moguća rješenja – II dio, u organizaciji HUSZPO-a.

NATURA 2000 je ekološka mreža koja u cilju ima zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i očuvanje vrijednih staništa i vrsta u Europi, te ima znanstveno utemeljen pristup, u velikom dijelu s propisanim obvezama provedbe okolišne politike EU. Hrvatska je ovu mrežu proglasila u rujnu 2013. godine, te je trenutno u očekivanju procesa potvrđivanja popisa zaštićenih područja, nakon čega slijedi ključna faza razvoja modela provedbe „Imamo mrežu – tek nas sada čeka posao!“. Riječ je o vrlo zahtjevnom i složenom poslu, te se smatra kako su zadaće i pripadajući troškovi vezani za provedbu Natura 2000 podcijenjeni, broj stručnog osoblja još uvijek je nedovoljan, a odgovornosti povezane s programom nerijetko se delegiraju na osoblje zaposleno u drugim sektorima (državne šume, uprave nacionalni parkova, vodno gospodarstva i sl.). U svim zemljama, novim članicama EU u Srednjoj i Istočnoj Europi, problemi provedbe dodatno su uzrokovani  slabom tradicijom sudjelovanja u upravljanju, nedefiniranim odgovornostima za koordinaciju resursa i vrlo ograničenim iskustvom u stjecanju sredstava EU-a za provedbu programa.

HUSZPOCilj ovog predavanja je probati dati odgovori na pitanja čiji odgovori su ključni za uspješnu provedbu Natura 2000 u Hrvatskoj: koji su ključni elementi za razvoj prakse učinkovite provedbe, koje se teškoće provedbe mogu izbjeći, kako optimizirati provedbene strukture i strategije upravljanja za Natura 2000, te koliko je važno primjenu mjera povezivati s programima financiranja? Predavač je Prof.dr.sc. Ivan Martinić, redoviti profesor Zavoda za šumarske tehnike i tehnologije, studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, član Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), te više strukovnih udruga i sportskih društava (Hrvatsko šumarsko društvo, Hrvatsko ekološko društvo, i dr.).

Predavanje će se održati 15. travnja u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2, Zagreb, s početkom u 18 sati, a svi zainteresirani trebali bi potvrditi svoj dolazak na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

Izvor: www.huszpo.hr

Tags:     Natura 2000      HUSZPO      zaštita okoliša      predavanje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?