Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti u industriji E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 14:36

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je Javni natječaj za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti u industriji. Pravo na sredstva mogu ostvariti trgovačka društva i fizičke osobe (obrtnici) za projekte iz industrijskog sektora i područja industrijskih procesa.

FZOEUFond će dodjeljivati sredstva subvencije za opravdane troškove projekta u iznosima do 80, 60 i 40% ovisno o tome gdje se korisnici u RH nalaze. Raspoloživa sredstva iznose 15.000.000,00 kuna, a ne mogu iznositi više od 1.400.000,00 kuna po ponudi.

Opravdani troškovi su svi troškovi nastali nakon dana objave Natječaja (15. listopad 2014. godine), a odnose se na:

  • poboljšanje učinkovitosti korištenja toplinske energije u proizvodnim procesima – iskorištavanje otpadne topline u procesima, racionalizacija potrošnje energije (promjena postupaka vođenja i upravljanja procesima, upravljanje opterećenjem),

  • uvođenje učinkovitijih industrijskih rashladnih sustava,

  • uvođenje elektromotornih pogona

  • revitalizacija toplinske i električne infrastrukture – učinkoviti sustav rasvjete, grijanja i hlađenja proizvodnih prostora, priprema sanitarne i procesne tople vode,

  • zamjena primarnog energenta i energetskim postrojenjima okolišno prihvatljivim energentom,

  • zahvati na energetskim agregatima kojima se smanjuje potrošnja energije,

  • uvođenje i poboljšanje cjelovite regulacije i automatizacije, te upravljačkih sustava s ciljem smanjenja potrošnje energije,

  • mjere energetske učinkovitosti u elektroenergetici (kompenzacija jalove energije, zamjena energetske opreme učinkovitijim izvedbama i rješenjima, ugradnja mjerne opreme zbog promjene tarifnog modela – VN/NN i drugi zahvati),

  • tehnološke izmjene i ostali zahvati u proizvodnom procesu koji rezultiraju smanjenjem utroška energije.

Opravdani troškovi ne uključuju zahvate na građevinskoj ovojnici, izgradnju novih postrojenja, izradu pripremne i projektne dokumentacije i troškovi PDV-a.

Ponuditelji mogu dostaviti najviše jednu ponudu najkasnije do 15. prosinca 2014. godine. Ponude se dostavljaju na adresu: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ksaver 208, 10000 Zagreb.

Ocjena ponuda temeljiti će se na tehničkim i financijskim kriterijima i mjerilima, od kojih financijska nose 5 bodova, dok tehnička nose 45 bodova, a uključuju: kvalitetu tehničkog rješenja kroz pokazatelje energetske učinkovitosti i kvalitete ulaganja, te spremnost za provedbu projekta.

Detalje Natječaja moguće je pročitati ovdje, a sve dodatne obavijesti moguće je dobiti na besplatnu info liniju (01) 0800-200-170, slanjem upita na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili u sjedištu Fonda.

 

Izvor: http://www.fzoeu.hr/

Tags:     FZOEU      Fond      natječaj      subvencije      sufinanciranje      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?