Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Pleternica bi mogla postati prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Svibanj 2015 15:33

Grad Pleternica se nalazi na jugoistoku Požeško-slavonske županije, na mjestu gdje se rijeka Orljava probija između Požeške gore i Dilja.

U tom gradu su već davno shvatili važnost korištenja obnovljivih izvora energije, te su stoga ondje počeli raditi velika ulaganja u taj sektor. Trenutno u Pleternici radi solarna elektrana za proizvodnju električne energije od 15 kW i planira se njezina nadogradnja, te mala hidroelektrana snage 220 kW, čija je gradnja započela 2011. godine, a dovršena je u 2012. godini.

U ovoj će se godine raditi projekti za solarne elektrane te za uštedu javne rasvjete. Ti se projekti pokrivaju iz ušteda, a računa se i na bespovratna sredstva Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša. Ono što je najvažnije neće biti dodatnih opterećenja za proračun.′ rekla je gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će osam projekata s područja Grada Pleternice, ukupne vrijednosti oko 597 000 kuna..

′Grad Pleternica i naš Komunalac dobili su novac za sedam projekata a jedan, za osnovnu školu, kandidirali smo preko županije jer je ona službeno osnivač škole. Inače, većina tih projekata su studije izvodljivosti koje se odnose na velike projekte i ti dokumenti su nam upravo nedostajali kako bi se mogli natjecati za sredstva EU′ izjavila je gradonačelnica Antonija Jozić.

Izgradnja male hidroelektrane, postavljanje solarnih panela i štedljivije LED rasvjete u gradu pokazuju kolika se pozornost posvećuje energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Solarne ploče  trebale bi zasjati na zgradi osnovne škole, nove knjižnice, novog vrtića i gradske uprave a Pleternica bi do 2020.godine trebala postati energetski neovisan grad.

Izvor: http://zelenipartner.eu

Tags:     grad      pleternica      male hidroelektrane      solarne elektrane      fotonapon      orljava      energetska neovisnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?