Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Nacionalni park Krka postavio fotonaponski i baterijski sustav E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 31 Kolovoz 2016 12:43

Javna ustanova „Nacionalni park „Krka“ obnovila je recepciju na ulazu u manastir Krka u cilju poboljšanja radnih uvjeta djelatnika i održivog poslovanja. Ovaj projekt je prvi korak na putu do energetske neovisnosti Nacionalnog parka „Krka“ i potpunog prelaska na obnovljive izvore energije.

Na objektu su sanirana oštećenja i nedostaci, ugrađen učinkovitiji sustav grijanja i hlađenja te je na njega postavljen otočni fotonaponski sustav koji će zadovoljavati sve potrebe djelatnika na toj lokaciji. Fotonaponski sustav je nazivne snage 2,80 kW te sadrži baterijski paket kapaciteta 5kWh kako bi električna energija bila dostupna u trenutcima kada nema dovoljno sunčeve energije za trenutnu potrošnju. U sklopu rekonstrukcije postavljeni su i sustav alarmne zaštite i video nadzora.

Trenutno je u završnoj izradi veliki projekt „Eko kampus Puljane“ i ulaz Laškovica koji će se financirati vlastitim financijskim sredstvima NP Krke te su pri kraju radovi na izvedbenom projektu za glavni kopneni ulaz Lozovac. U planu za budućnost je na sve recepcije i info pultove postaviti foto naponske sustave, a početkom ove godine postavljena je u pogon brza punionica za električna vozila na lokaciji Lozovac te će jedna biti postavljena i na ulazu Laškovica kada okoliš bude uređen. Nabavljena su i hibridna vozila za kretanje po parku.

Prelaskom na obnovljive izvore energije JU „NP Krka“ želi očuvati izvornu prirodu te svojim primjerom osnažiti i motivirati druge institucije i lokalno stanovništvo na korištenje modernih tehnologija u svrhu povećanja energetske učinkovitosti.

Izvor: http://zeelena.com.hr

Tags:     nacionalni park      krka      fotonaponski sustav      obnovljivi izvori energije      sunčeva energija      baterijski sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?