Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Sve kvote za solar u BiH su zauzete E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 24 Siječanj 2017 17:40

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, tek 2020. godine biti će slobodno 6 kW u kvoti solarne energije u Bosni i Hercegovini.

Zbog ovakvog stanja postavlja se pitanje je li u procesu dodjele kvota bilo nelegalnih radnji. Čitajući Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, očito je kako je zakonodavac predvidio da je otkup od mikropostrojenja obavezan. Radi se o elektranama od 2 do 23 kW, čija je cijena do 70.000 maraka, a cilj ovakve odredbe bio je da se što više građana potakne na ovakve investicije. Po trenutno važećim cijenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a kasnije vlasnik počinje ostvarivati određenu dobit.

Obvezan otkup električne energije traje 12 godina, a po isteku ovog razdoblja, mikroproizvođač ima pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni - stoji u zakonu. Ipak, zbog načina rada nadležnog operatera, može se reći kako je trenutno samo zajamčeno da ne možete dobiti kvotu za proizvodnju minimalno još tri godine, a vjerojatno i duže.

Izvor: www.seebiz.eu

Tags:     bosna i hercegovina      kvote      solar      solarna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?