Share to Facebook

Vijesti iz regije

Autor Edo Jerki?
Nedjelja, 06 Studeni 2011 15:59

"Zelena energija" kao pokreta? hrvatskog gospodarstva

Znatan pad gra?evinarstva i srodnih sektora te neriješeni energetski problemi i obveze zadane direktivom "20-20-20" name?u Hrvatskoj "zelenu energetiku" kao važno dugoro?no rješenje za energetsku situaciju – u svojoj novoj, redizajniranoj verziji mreža ZelenaEnergija.org objavila je platformu za razmjenu informacija s podru?ja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te za povezivanje poslovnih i privatnih korisnika usko ciljanih interesa.

Zagreb, 4.11.2011. - U zadnje dvije godine zabilježen je drasti?an par stambene i gospodarske izgradnje te usporavanje ili završetak mnogih velikih javnih projekata, ?ime je zna?ajno smanjen opseg poslova mnogim specijaliziranim poduze?ima. S druge strane Hrvatskoj predstoji rješavanje 3 velika energetska problema: nedostatak vlastitih energetskih izvora i ovisnost o uvozu, stalan rast cijene i potrošnje energije te zaga?enje okoliša kao rezultat neracionalnog korištenja energije.

Hrvatska se obvezala na postizanje ciljeva zajedni?ke europske energetske direktive poznate pod nazivom "20-20-20" kojom bi trebala reducirati 20% emisije stakleni?kih plinova, smanjiti 20% potrošnje energije te proizvoditi ?ak 20% energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. No, koliko smo daleko od tih planova govori podatak da se u Hrvatskoj trenutno koristi manje od 2% energije dobivene iz obnovljivih izvora energije te je potrebno uložiti više od 2 milijarde eura kako bi se dosegli zadani ciljevi.

Iako je realno o?ekivati da ?e se realizirati samo dio tih ulaganja, i uz takav razvoj situacije može se predvidjeti veliki procvat ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije koji ?e dovesti i do angažmana zna?ajnog dijela kapaciteta hrvatskih poduze?a.

ZelenaEnergija.org kao jedina specijalizirana mreža za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Hrvatskoj i regiji, u svojoj redizajniranoj verziji daje doprinos ovom trendu kroz umrežavanje svih zna?ajnih subjekata s podru?ja "zelene energetike" te pružanjem relevantnih i konkretnih poslovnih informacija. Mrežu ZelenaEnergija.org upotpunjuju stranice i profili na svim najposje?enijim društvenim mrežama, od Facebooka (stranica s više od 10.000 ?lanova), preko Twittera i LinkedIN-a do YouTube-a.

Aktivnosti mreže ZelenaEnergija.org usmjerene su i na pra?enje svih specijaliziranih doga?anja u Hrvatskoj, pa je tako u više od 2 godine postojanja intenzivno popratila više od 15 doga?anja, uklju?uju?i Nordijske dane, specijalizirane sajmove Zagreba?kog velesajma Energetika i Interklima, Sajam obnovljivih izvora energije u Varaždinu, SASO sajam u Splitu, konferencije u organizaciji InfoArene te druge sajmove, konferencije i predavanja.

U svom djelovanju ZelenaEnergija.org oslanje sa i na mnoge stru?ne partnere, poput UNDP-a, energetskih agencija REGEA-e, REA Sjever, MENEA-e i REA Kvarner, Europske banke za obnovu i razvoj, udruge DOOR, a me?u klijentima koji su se uklju?ili u mrežu su i renomirana imena poput tvrtki Viessmann, Bosch, Buderus, YTONG, Knauf Insulation, ITM, Centar energije, Bramac Solar, Energoberen, Tritec i druge.

Za dodatne informacije, slobodno nam se obratite:

Tel./Fax. +385 (0)1 400 2581, GSM. +385 (0)91 477 9777

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska rijeÄŤ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za po?etnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?