Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Zakon o zaštiti zraka postao valjan E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 27 Studeni 2011 19:34

Zakon o zaštiti zraka kojeg je Hrvatski sabor donio na sjednici 28. listopada 2011. godine je postao valjan 16. studenoga.

Zakonom o zaštiti zraka se određuje nadležnost i odgovornost za zaštitu zraka i ozonskog sloja, klimatskih promjena i prilagodbu klimatskim promjenama. On propisuje i mjere za sprječavanje i smanjivanje onečišćenja zraka te izvještaje o kvaliteti zraka i razmjeni podataka.

Zakon je zanimljiv za obnovljive izvore energije jer se oni u njemu spominju na pet mjesta i to u slijedećim člancima:

Članak 5

Mjere zaštite i poboljšanja kvalitete zraka i ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama određuju se u cilju:

– korištenja učinkovitijih tehnologija s obzirom na potrošnju energije te poticanja uporabe obnovljivih izvora energije,

Članak37:

(1) Sprječavanje i smanjivanje onečišćivanja zraka provodi se:

– poticanjem primjene čistijih tehnologija i obnovljivih izvora energije,

Članak 100:

(1) Financijska sredstva dobivena od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi iz članka 99. stavka 1. ovoga Zakona uplaćuju se na poseban račun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– financiranje obnovljivih izvora energije u cilju izvršenja obveze korištenja 20% obnovljivih izvora energije do 2020. godine,

i Članak 123:

Za ulaganja u uređaje za pročišćavanje, postrojenja koja primjenjuju tehnologiju, sirovine i proizvodne postupke manje nepovoljna utjecaja na kvalitetu zraka nego drugi srodni proizvodni postupci i tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije, mogu biti propisana oslobađanja poreza na dobit i poreza na dohodak, prema posebnim propisima.

 

Ovaj zakon je još jedan pokazatelj da je potrebno ulagati u obnovljive izvore energije i da je to u strateškom interesu Republike Hrvatske.

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr

Tags:     zakon      zaštita zraka      hrvatski sabor      obnovljivi izvori energije
Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?