Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Okrugi stol: Podrijetlo električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 08 Prosinac 2013 15:39

U utorak 17. prosinca 2013. godine s početkom u 10 sati će biti održan Okrugli stol pod nazivom "Podrijetlo električne energije" u dvorani Hrvatske elektroprivrede, 7. kat, Ulica grada Vukovara 37, Zagreb.

U energetskim zakonima objavljenim krajem 2012. i početkom 2013., zbog preuzimanja Trećeg paketa energetskih propisa Europske unije te Direktive o poticanju uporabe energije iz obnovljivih izvora, prvi put se u hrvatskom zakonodavstvu pojavljuje pojam jamstva podrijetla električne energije. Imajući u vidu razvoj hrvatskog tržišta električne energije te naglašenu prekograničnu trgovinu električnom energijom, podrijetlo električne energije kao pojam plijeni pažnju široj javnosti i novim sudionicima u energetskom sektoru. U svojoj osnovi, navedeni sustav se koristi za potrebe dokazivanja udjela pojedinih izvora energije u energiji prodanoj krajnjim kupcima električne energije. Uz to, korištenje jamstava podrijetla električne energije temelji se na tržišnim principima što dodatno doprinosi razvoju tržišta električne energije. Sličnost sa "zelenim certifikatima" nije nimalo slučajna jer se razvoj i korištenje jamstava podrijetla električne energije usko veže s njima.

Također treba naglasiti kako je u tijeku izrada podzakonskih akata vezanih uz jamstva podrijetla električne energije, te "Prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije". Upravo zato je ovaj Okrugli stol izvrsna prilika za stručnu raspravu s izravnim rezultatima za razvoj zakonodavnog okvira.

Kao uvod u raspravu poslužiti će izlaganja:

1. Sustav jamstva podrijetla električne energije (mr. sc. Zlatko Zmijarević, HERA);

2. Rezultati projekta uvođenja sustava jamstva i uspostava Registra (mr. sc. Dubravka Škrlec, HROTE);

3. Tarifni sustavi sa zajamčenim udjelima pojedinih izvora energije i obveze opskrbljivača pri dokazivanju podrijetla prema kupcima (mr. sc. Zlatko Zmijarević, HERA).

Nadamo se da će diskusija na ovom okruglom stolu rezultirati zaključcima koji će pozitivno utjecati na daljnji tijek razvoja energetskog i elektroenergetskog sektora u Republici Hrvatskoj.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?