Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održani 1.Dani energije u Križevcima E-mail
Autor Diana Međimorec   
Petak, 15 Travanj 2011 07:16

Jučer je u Križevcima započelo održavanje prvih Dana energije u Križevcima i to okruglim stolom o perspektivama obnovljivih izvora energije u Križevcima. Događanja se nastavljaju i danas sajmom proizvođača opreme na glavnom gradskom trgu.

Na Okruglom su se stolu mogla čuti prezentacije predstavnika nekoliko organizacija i poduzeća koji se bave obnovljivim izvorima energije, energetskom učinkovitosti i promocijom poduzetništva. Uvodno izlaganje održao je jedan od organizatora, g.Marko Matosović koji je prezentirao projekt Dana energije u Križevcima i izrazio nadu da će to postati tradicionalno događanje u Križevcima. Nakon toga riječ je preuzeo g. Robert Pašičko iz UNDP-a koji je govorio o austrijskoj regiji Güssing koja je primjer regije koja je uspjela podići svoje gospodarstvo korištenjem obnovljivih izvora energije i provođenjem mjera energetske učinkovitosti. Također je naveo tzv. sporazum gradonačelnika koji je dosad potpisalo 2400 europskih gradonačelnika i 18 hrvatskih, a koji govori o uvođenju mjera održivog razvoja u gradove. G.Pašičko je izrazio nadu da će se i Križevci pridružiti sporazumu i predložio neke mjere koje se mogu provesti u zgradarstvu i prometu kako bi se energija koristila na učinkovitiji način.

Sljedeće predavanje održala je gđa. Diana Međimorec iz HEP-Obnovljivih izvora energije d.o.o., koja je govorila o potencijalima obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, trenutnom stanju na hrvatskom tržištu, te o projektima koje u Hrvatskoj razvija HEP OIE. Predavanje je završila pregledom potencijala za korištenje solarne energije, energije vjetra i energije biomase grada Križevaca.

G. Vejko Vorkapić iz EIHP-a prezentirao je projekt BioSolESCo koji se odvija u suradnji Energetskog instituta "Hrvoje Požar", HEP ESCO-a i još nekoliko organizacija i poduzeća iz Europe. Cilj projekta je provođenje projekata po ESCO modelu korištenjem energije biomase i solarne energije. G. Vorkapić je predstavio i nekoliko takvih uspješnih ESCO projekata iz Hrvatske i Europe.

Posljednju prezentaciju održala je gđa. Ana Pavičić Kaselj iz Instituta za međunarodne odnose koja je govorila o "zelenim" poduzetničkim zonama i načinu na koji bi one trebale doprinijeti razvoju grada. Pritom je navela da je potrebno promovirati poduzetničke zone, postaviti mjerljive ciljeve i poticati nove tehnologije 21. stoljeća. Posebno je napomenula da poduzetničke zone trebaju dovesti do novih radnih mjesta i nove vrijednosti, a ne samo poticati preseljenje iz jedne lokacije na drugu.

Završni govor održao je gradonačelnik g. Branko Hrg, koji je pohvalio inicijativu i istaknuo projekte u Križevcima na kojima se već aktivno radi. Također je izrazio probleme s kojima se susreću lokalne zajednice u realizaciji projekata. Završno je iznio nadu da će i Koprivničko-križevačka županija, slično kako su učinile Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, potaknuti projekte postavljanja solarnih kolektora i da su Križevci spremni aktivno se uključiti u takvu inicijativu.

Nakon predavanja uslijedila su pitanja iz publike i rasprava. Pitanja i komentari bili su raznoliki, od pojašnjenja zakonske regulative, preko prijedloga mogućih tehnologija kao što je bioplinska, pa do prijedloga o još većem uključivanju javnosti, ali i drugih struka u organizaciju održivog razvoja grada.

U svakom slučaju, Dani energije u Križevcima vrlo su zanimljiva i pohvalna inicijativa za koju se nadamo da će zaista postati tradicionalna, ali i da će se proširiti u ostalim hrvatskim gradovima. Velik odaziv i interes građana koji su došli na okrugli stol pokazao je kako su takvi događaji svakako potrebni i da ima ljudi koji žele i razmišljaju o razvoju i budućnosti naših gradova.

Tags:     održiva energija      obnovljivi izvori energije      Križevci      okrugli stol
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?