Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

10 godina Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Srijeda, 30 Travanj 2014 00:00

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Predgovor iz zadnjeg broja časopisa prenosimo u nastavku.

Poštovani čitatelji,

Evo već 10 godina Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju djeluje, radi i pridonosi rješavanju brojnih problema i administrativnih barijera glede korištenja Sunčeve energije u Republici Hrvatskoj čiji je udio, na žalost, u ukupnoj potrošnji energije još uvijek neznatan. Hrvatska, iako ima neusporedivo bolje preduvjete u pogledu Sunčeva zračenja, se nalazi na samom dnu Europe po instaliranim sustavima za korištenje Sunčeve energije. Stoga se može reći da u Hrvatskoj nije iskorištena komparativna prednost u pogledu uporabe solarnih tehnologija.

U ovom jubilarnom 20. broju časopisa SOLARNA TEHNOLOGIJA dajemo kratki kronološki pregled svih dosadašnjih tiskanih 19. brojeva. U skoro svim dosadašnjim brojevima časopisa Solarna tehnologija upozoravali smo na probleme glede priključka malih fotonaponskih sustava na postojeću elektrodistribucijsku mrežu, ali nismo našli sluha kod nadležnog Ministarstva.

Održati se čitavih 10 godina na “uzburkanim energetskim valovima” hrvatske stvarnosti doista nije nimalo bilo lagano, osobito ako se uzme u obzir da u startu krtitiziramo svaku poštenu inicijativu i ideju. Hvala Bogu, HSUSE je prepoznat kao nevladina, nepolitična i neprofitna udruga koja se od svog prvog dana djelovanja bavi promicanjem Sunčeve energije u svim segmentima društva, na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Najvažniji projket Udruge je pokrenut 2008. godine pod nazivom „Solarizacija Hrvatske“ kojim se želi postići ugradnja 1 m2 po glavi stanovnika solarnih toplinskih kolektora za grijanje i pripremu potrošne tople vode kao i ugradnja 1 m2 solarnih ćelija po glavi stanovnika u dobivanju električne energije. Međutim ako želimo „Solarizaciju Hrvatske“, nju nije moguće ostvariti samo dijelom poticaja, već se ostatak sredstava za investiciju mora dobiti povoljnim tzv. „Zelenim kreditima“, čija kamata ne bi smjela preći 3 do 4%. Projektom “Solarizacija Republike Hrvatske”, Hrvatska bi postala u 21. stoljeću ekološki čista i prepoznatljiva zemlja, manje ovisna o uvozu energije, društveno bogatija i gospodarski razvijenija, te tako integrirana u Europu i svijet.

Ovom prigodom se želimo zahvaliti svim članovima Udruge, donatorima i brojnim tvrtkama pokroviteljima bez čije financijske potpore ne bi postojali već 10 godina i tiskali 20 brojeva časopisa SOLARNA TEHNOLOGIJA.

Časopis SOLARNA TEHNOLOGIJA će i u buduće nastaviti slijediti svoju izvornu zadaću, a to je promicanje korištenja Sunčeve energije u dobivanju električne, toplinske i rashladne energije.

... Žetva je velika, a radnika je malo ...

Lijep i sunčani pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Prof. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:
 
Komentari (1)
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
1Ponedjeljak, 11 Veljača 2019 04:58
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL:
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?