Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Pregled novog vala razvoja morskih obnovljivih izvora energije u Škotskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 17 Listopad 2012 21:18

Škotska vlada je krajem kolovoza objavila da je pet developera za morske tehnologije dobilo financiranje u iznosu od 7,9 milijuna funti kako bi mogli dalje testirati nove prototipove tehnologija koje koriste energiju valova i plime i oseke, a koji se nalaze u morima pokraj škotske obale.

Radilo se o drugoj fazi financiranja WATERS  čiji je cilj omogućiti Škotskim developerima i njihovim dobavljačima da uhvate što veći udio rastućeg međunarodnog tržišta morskih tehnologija koje bi moglo vrijediti i do 4 milijardi funti za škotsku ekonomiju do 2020.

Pregled tih pet developera i njihovih tehnologija slijede u nastavku.

Albatern

Albaternova tehnologija WaveNET, koju je razvio njihov glavni tehnolog David Findlay se sastoji od većeg broja modula koji su spojeni zajedno da čine WaveNET matricu. Svaki modul ima svoju vertikalnu „bovu“ sa čvorom kojim je pričvršćena na ostatak sustava na svojoj osnovici. „Bova“ se većim dijelom nalazi unutar vode te je samo vrh vani, a na čvoru su spojene tri ruke pod kutem koje na svojim „bovama“ izlaze na površinu.

Ova tehnologija ima i „jedinice za skidanje snage“, kojih ima na svakom spoju čvora i ruku, odnosno ruku i bova što znači da ih ima šest. Svaki čvor je opremljen hidrauličkim ovnom koji se nalazi na „jedinicama za skidanje snage“, te oni hvataju kinetičko gibanje modula koje nastaje zbog morskih valova. Unutar svakog modula se nalazi generator na površini čime se uvelike olakšava inspekcija, servis a i sam rad sustava.

Albatern je dobio financiranje u iznosu od 617.000 funti, čime će moći izraditi prvi WaveNET modul, koji će se sastoajti od 6 modula snage 7,5 kW, odnosno ukupna snaga će mu biti 45 kW. Inicijalni modul pod nazivom Squid 1 će biti praćen sa još dva modula u kojima će se nalaziti sve potrebne nadogradnje identificirane u prvoj fazi. Nakon toga će biti napravljen završni uređaj koji će objediniti sve prednosti prva tri prototipa.

WaveNET prototip će biti pokrenut krajem ove godine, do kraja iduće godine u više faza i na različitim lokacijama i uvjetima, i to posebno na lokacijama koje su udaljene i ruralne.

Isto tako se razvijaju i veće jedinice sa partnerima koje bi imale module od 75 do 100 kW, te bi se tako mogle izgraditi i matrice do 10 MW, a njihovi prototipovi bi se trebali pojaviti iza 2014.

AWS Ocean Energy

AWS je dobio financiranje u iznosu od 3,9 milijuna funti, a ukupni troškovi projektiranja, gradnje i puštanja u pogon njihovog AWS-III Wave Energy Convertera (WEC) su 15,6 milijuna funti. Skalirani model 1:9 je testiran u Loch Nessu tokom 2010., a prototip u punoj veličini je planiran za 2014. godinu, te će biti postavljen u Europskom energetskom centru za morske tehnologije.

Prema AWS-u, uređaj se sastoji od „više-staničnog niza“ fleksibilnih apsorbera membrana koji pretvaraju energiju vala u pneumatsku energiju kompresijom zraka unutar svake ćelije. Ćelije su međusobno spojene, tako da zrak može putovati između njih u „anti-fazi“, te ima turbine-generatore koji proizvode električnu energiju iz tako dobivene energije.

Uobičajeni uređaj ima 12 ćelija, pri čemu svaka ima širinu od 16 metara i dubinu od 8 metara, te ukupni promjer 60 metara. Ovakav uređaj može prosječno proizvoditi 2,5 MW iz uzburkanog mora, sa masom manjom od 1.300 tona. Uređaj bi se koristio na lokacijama gdje je dubina mora oko 100 metara.

Nautricity

Cameron Johnstone, glavni izvršni direktor Nautricity kaže da je pri razvoju njihove tehnologije CoRMaT cilj bio razviti takvu tehnologiju na plimu i oseku koja ne bi imala toliko skupu i tešku dodatnu strukturu i proizvesti turbinu koja bi bila manje kompleksna. Oni vjeruju da bi time smanjili troškove proizvodnje energije iz plime i oseke.

Prema Johnstoneu njihova tehnologija je jedinstvena jer koristi kontra-rotirajuće rotore montirane na osovini sa fiksnim nagibom lopatica, kojima se direktno upravlja sa kontra-rotirajućim generatorom s permanentnim magnetima. Generator se tako prirodno hladi jer je potopljen prilikom plime.

Turbina se može koristiti na lokacijama do 500 metara dubine. Komercijalna demonstracija ove tehnologije bi se trebala dogoditi do početka 2014., te se nakon toga očekuje komercijalni proizvod.Index članka
Pregled novog vala razvoja morskih obnovljivih izvora energije u Škotskoj
#2
Sve stranice
 
Komentari (1)
Morske tehnologije
1Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 06:30
Miroslav
Članak počinje Škocka vlada je. Nešto slično je kod nas nezamislivo to bi moglo sačuvati ostatke ostataka HR brodogradnju. Evropa nije planirala pred pristupnim ugovorom, imaju oni svoja brodogradilišta.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?