Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Projekt punjive toplinske baterije - Merits E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 21:27

Merits je konzorcij koji razvija novo rješenje za napredno korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode u pojedinačnim (novim i postojećim) objektima u tri klimatske zone.

Cilj projekta je napraviti prototip kompaktne obnovljive toplinske baterije koja će imati punu funkcionalnost, te će se moći staviti u podrum ili garažu. Dodatno se razvijaju poslovni modeli i tržišne strategije koji bi omogućili korištenje ovih baterija do 2020. godine. Na samim poslovnim modelima se intenzivno radi. Ovaj projekt je dobio financiranje po Sedmom okvirnom programu Europske Komisije (FP7).

Projekt razvijaju četiri istraživačka instituta (TNO, Vito, Tecnalia i Fraunhofer), dva sveučilišta (Sveučilišta Ulster i Lleida), dvije tvrtke srednje veličine (De Beijer RTB i Zonne-energie Nederland BV) i dva industrijska igrača (Mostostal i Glen Dimplex).

Tim radi na novim visoko energetskim termokemijskim materijalima koji mogu isporučiti potrebnu toplinu, hlađenje i pripremiti toplu vodu za objekt i to u potpunosti iz obnovljivih izvora energije (primarno Sunca) kroz cijelu godinu.

Glavni problemi u razvoju projekta su slijedeći: 1.) isporuka topline na različitim temperaturama za grijanje, hlađenje i toplu vodu, 2.) razvoj za pojedinačne stambene objekte, 3.) dizajn i razvoj potrebnog solarnog kolektora i 4.) inegrirani dizajn za različite komponente i poboljšani termokemijski materijali uključujući kontrolne sustave. Plan je razviti tri prototipa na testnim lokacijama u različitim klimatskim zonama. Prototipovi su trenutačno u razvoju.

Sama središnjica sustava će biti punjiva toplinska baterija koja će koristiti termokemijski materijal za spremanje te sve potrebne cijevi, ventile i potrebne izmjenjivače topline. Sustav će se još sastojati od rezervoara vode koji će se koristiti u procesu, kondenzatorske jedinice koja će isporučivati toplinsku bateriju sa potrebnom količinom radne tekućine i solarnog kolektora.

Više o samom projektu na engleskom jeziku možete naći ovdje.

Tags:     merits      obnovljivi izvori energije      grijanje      hlađenje      topla voda      toplinska baterija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?