Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Solar Wind dobio dozvolu za projekt tornjeva za proizvodnju električne energije vrijedan 1,5 milijardi dolara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 06 Svibanj 2014 22:30

Tvrtka Solar Wind Energy Tower Inc je dobila dozvolu od grada u Arizoni za razvoj projekta vrijednog 1,5 milijardu dolara koji bi koristio ambijentalnu toplinu iz pustinje za stvaranje povjetarca za proizvodnju električne energije u velikoj betonskoj građevini koja bi bila najviša u cijeloj Sjevernoj Americi.

Projekt visok čak 686 metara koji bi izgledao kao rashladni toranj nuklearne elektrana bi imao prosječnu proizvodnju od 435 MWh tokom godine na satnoj razini. Vršna proizvodnja u najtoplijim i najsušim mjesecima (srpanj i kolovoz) u svakom satu bi iznosila 1.200 MWh.


Slika 1: Skica rada stupa

Sam projekt još nema financiranje ni ugovor o otkupu električne energije, te bi koristio tehnologiju Solar Winda. U suhom zraku u pustinji voda bi bila injektirana u maglu pri vrhu stupa čime bi se zrak hladio te dobio na gustoći. Povjetarac koji bi nastao spuštanjem zraka bi bio veći od 50 milja na sat, te bi prolazio kroz prsten generatora na osnovici stupa čime bi se proizvodila električna energija.

Projekt bi se trebao razvijati pokraj obale Meksika s ciljem da se proces licencira zainteresiranim developerima. Potencijal za ovu tehnologiju postoji u Africi, Australiji i Bliskom Istoku. San Luis, gradić 20 milja jugozapadno od Yuma u Arizoni sa 26.000 stanovnika je dao dozvolu za projekt uključujući i prodaju vode kroz 50 godišnji ugovor. Detalji ugovora nisu objavljeni.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solar wind energy tower      stup      električna energija      ambijentalna toplina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?