Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Baltimore u SAD-u ima solarni vodeni mlin koji može sakupiti skoro 25.000 kilograma otpada dnevno E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 21 Svibanj 2014 06:14

Otpad i sakupljanje istoga nikada nije atraktivno, ali novi vodeni mlin u Baltimoreu sakupljanje otpada čini zabavnim. Vodeni mlin ima 30 solarnih panela koji ga, zajedno sa tokom vode pokreću.

S obzirom da se dnevno s njim može obraditi skoro 25.000 kilograma otpada iz gradske luke gradsko vijeće Baltimorea se nada da će se u luci do 2020. moći kupati. Mlin su dizajnirali John Kellett i Daniel Chase iz Clearwater Millsa, te će dnevno proizvoditi dovoljno električne energije za pokriti potrebe prosječnog kućanstva u Marylandu.


Slika 1: Water Wheel u Baltimoreskoj luci

Svake godine se velike količine otpada slijevaju iz kanalizacije, ulica i potoka u luku Baltimorea zbog čega su je turisti smatrali izuzetno zagađenom, te je zbog toga odlučeno implementirati ovaj projekt koji je izgrađen u samo sedam mjeseci od strane četiri čovjeka.

Sam vodeni mlin ima dva kraka koji usmjeravaju otpad prema mlinu gdje se isti skuplja na pokretnu traku i prebacuje u kontejner na vrhu plutajućeg doka. Kada se kontejner napuni isti se odvaja, stavlja se na brod, te se odvozi u spalionicu otpada gdje se otpad pretvara u električnu eneergiju.  Pumpe na solarni pogon pomiču više od 75.000 litara vode po satu na samom kotaču od mlina koji pokreće traku.

Vodeni mlin ima i druge prednosti jer se konstantnim pomicanjem vraća kisik nazad u vodu što poboljšava kvalitetu vode i uvjete života za ribe. Ovim putem se sakuplja i organski otpad koji ispušta amonijak i uzrokuje smanjenje kisika u vodi. Nakon uspješnog starta projekta spominje se još jedan u rijeci Anacostiji kod Washingtona.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     baltimore      vodeni mlin      solar      kontejner      smeće
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?