Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Novi solarni stup koji provodi vjetar bi mogao revolucionizirati tehnologiju energije vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 24 Lipanj 2014 11:10

Tvrkta Solar Wind Energy Inc. koja se nalazi u Marylandu, SAD-u je promijenila tradicionalni dizajn vjetroagregata postavljanjem turbina na dno cjevastog stupa koji proizvodi vlastiti vjetar tokom cijele godine. Projekt se zove Solar Wind Downdraft Tower.

Stup na sredini sustava stvara vjetar u smjeru prema dolje korištenjem pumpi koje guraju vodu na vrh strukture visoke skoro 700 metara. Nakon što voda dođe na vrh se ista distribuira kao fina magla preko otvora. Magla tu isparava, te je apsorbira vrući, suhi zrak koji se time hladi, te postaje hladniji, gušći i teži od toplog zraka izvan stupa. Ohlađeni zrak se onda spušta kroz šuplji stup uz brzinu od oko 80 km/h, te dolazi do tunela gdje se nalaze turbine koje se gibanjem zraka vrte. Glavna mana sustava je da za njegovo korištenje treba puno vode, iako hvata i recirkulira višak vode tokom proizvodnog procesa.


Slika 1: Prikaz solarnog vjetro stupa

Solar Wind Energy tvrdi da stup može proizvoditi električnu energiju 24 sata na dan tokom godine ukoliko se nalazi u toploj, suhoj zoni iako će proizvodnja biti manja tokom zimskih mjeseci. A ovisno o lokaciji i vremenskim uvjetima, stupovi mogu proizvoditi dodatnu energiju pomoću vertikalnih "vjetrulja" koje bi uhvatile prevladavajuće vjetove na lokaciji i usmjerile ih u stup. Osim toga se u priopćenju navodi da nakon izgradnje stupovi mogu raditi konstantno bez proizvodnje ugljičnog-dioksida, potrošnje goriva ili otpada.

Proizvodnja električne energije iz takvog stupa ovisi o lokaciji, ali prema podacima tvrtke se na lokaciji kod San Luisa, Arizoni moće očekivati proizvodnja od 1.250 MWh električne energije tokom sunčanih dana, te prosječna dnevna proizvodnja od 435 MWh.

Iako se sam koncept čini zanimljiv, po ovome bi se njegovo korištenje moglo isplatiti samo u regijama gdje je tokom cijele godine toplo i suho, a takvih lokacija u Hrvatskoj, a i većem dijelu Europe praktički ni nema. Čini se da bi ovaj koncept imao smisla samo u regijama koje imaju takvu suhu i toplu klimu kao što je SAD, dio Afrike, Australija, Bliski Istok, a u Europi možda Španjolska, Portugal ili Grčka.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solar wind energy      električna energija      stup      energija vjetra      solar      magla
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?