Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Japansko sveučilište razvilo prozirne solarne ćelije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 23:01

Istraživački tim sa Japanskog sveučilišta Gifu je uspio razviti prozirne solarne ćelije koje bi se mogle koristiti unutar kuće i koje imaju maksimalnu efikasnost od 2 posto.

Ova razina efikasnosti je vrlo dobra za solarne ćelije tog tipa, te otvara nove mogućnosti u korištenju solarnih ćelija unutar kuća i ureda, gdje bi ih se moglo staviti na prozore ili druge površine, te bi se ambijentalno svjetlo moglo koristiti kao izvor energije.

Ova nova ćelija spada u dye-sentisized solarne ćelije koje koriste tvar koja apsorbira skoro infracrveno svjetlo. Da bi se takva solarna ćelija napravila, pigmentna tvar se spaja na tanki sloj cink-oksida kojim je premazan stakleni supstrat. Cijela struktura se onda prekriva sa transparentnim organskim elektrolitičkim materijalom.


Slika 1: Prozirna ćelija, www.e.nikkei.com

Takva solarna ćelija apsorbira svjetlo valnih duljina od 760 do 1.000 nanometera te pretvara svjetlosnu energiju u električnu energiju sa efikasnošću od 0,6 do 2 posto.

Sveučilišni tim vjeruje da bi efikasnost mogla porasti do četiri posto, i planira surađivati sa proizvođačima poluvodiča kako bi razvili bolji pigment i povećali trajnost gotove solarne ćelije.

Izvor: www.electroiq.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?