Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Oxford PV razvija novu tankoslojnu solarnu ćeliju E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 20 Siječanj 2011 01:05

Odjel za fotonaponske ćelije na Oxfordu (Oxford PV) razvio je, od jeftinih netoksičnih materijala, novu čvrstu tankoslojnu solarnu ćeliju koja se može otisnuti na staklo ili zid.

Oxfordov novi uređaj oblik je tankoslojne solarne tehnologije koja zamijenjuje tekući elektrolit sa čvrstim organskih poluvodičem, što omogućava otiskivanje cijelih solarnih modula na staklene ili druge površine.

U kompaniji kažu da su korišteni materijali lako dostupni, dobri za okoliš, imaju niske troškove izrade, te se predviđa da će trošak proizvodnje biti za oko 50% manji od trenutnog troška proizvodnje tankoslojne tehnologije.

Tehnologija se bazira na istraživanjima provedenima na sveučilištu Oxford. Kombinirajući prijašnja istraživanja na umjetnim fotosintetskim elektrokemijskim solarnim ćelijama i poluvodljivoj plastici, u Oxfordu PV kažu kako sada mogu napraviti čvrstu solarnu ćeliju osjetljivu na boje.

Dr Henry Snaith, sa odjela fizike na sveučilištu Oxford, koji je i razvio tehnologiju, kaže kako je jedna od velikih prednosti mogućnost vrlo lakog širenja na velika područja. Više nije potrebno brinuti se o brtvljenju ili omatanju, što je bilo važno kod elektrolitskih obojanih ćelija.

U kompaniji kažu da je zelena najučinkovitija „polutransparentna“  boja za korištenje kod ćelija za proizvodnju električne energije, iako crvena i ljubičasta jednako dobro funkcioniraju. Ćelije je moguće otisnuti na staklene ili druge površine, pa ih je moguće uklopiti u glazurne ploče i zidove novih zgrada.

Kevin Arthur, izvršni direktor u Oxford PV, izjavio je kako je ova tehnologija veliko otkriće na tom području, i kako surađuju sa nekima od vodećih kompanija u sektoru demonstrirajući da mogu dostići njihova očekivanja na području ekonomskih kriterija i dugovječnosti rada proizvoda.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Oxford PV      tankoslojne solarne ćelije      otisak na staklo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?