Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Da li je sve što blješti dobro za solar? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 16 Travanj 2011 17:19

Rudarska kompanija iz Australije se nada da će se otpadci rude iz rudnika zlata koji je zatvoren još u 19. stoljeću moći iskoristiti za stvaranje novog, začuđujuče čistog silicija koji se može koristiti u solarnoj fotonaponskoj industriji, ali pitanje je da li taj proces može biti isplativ.

Ime Ernst Wernera von Siemensa, Njemačkog inovatora se naveliko koristi desetljećima nakon njegove smrti, pošto je on zaslužan za dobivanje silicija iz kvarca preko takozvanog Siemensovog procesa.

Proizvođači silicija danas pokušavaju naći način kako smanjiti troškove proizvodnje silicija, te se sada pojavila jedna rudarska kompanija u Australiji koja misli da je našla način kako to postići. Oni tvrde da bi na lokaciji 80 kilometara sjeverozapadno od Melbournea, mogli izgraditi postrojenje u kojem bi proizvodili silicij iz otpada uzetog iz rudnika zlata. Menadžeri te kompanije tvrde da ne samo da bi dobiveni silicij bio bolji od prosjeka, nego bi očistili cijelu planinu otpada. Chris Karamountzos CEO Creswick Quartza, kaže da kvarc tamo ima odlične karaketristike, sa samo 60 ppm nečistoća.


Slika 1: Rudnik kvarca

Sam rudnik se rasprostire na 325 kilometara kvadratnih, a sada se koristi samo kao mjesto za dobijanje kvarca za građevinski sektor, te je kompanija Creswick Quartz tamo aktivna zadnjih petnaest godina.  Nakon testova, Creswick Quartz razmišlja o pretvaranju dijela kvarca u neobično visokokvalitetnu sirovinu (sa 99,995% čistim silicijem, što je blizu 99,999% čistoće koju proizvođači solarnih fotonaponskih modula traže). To je puno više od uobičajenog metalurškog silicija čija je čistoća 98-99,5%, zbog lošije čistoće samog sirovog kvarca.


Creswick Quartz tvrdi da bi preko procesa kojeg razvija mogao proizvoditi fini kvarc za metalurške i solarne silicijske proizvode.

Nečistije vrste silicija se pročiščavaju preko Siemensovog procesa, koji je skup, težak i energetski kompliciran. Znanstvenici u Creswicku se nadaju da se silicij iz Creswickovog rudnika, pošto je čistiji, neće morati proćiščavati preko Siemensovog procesa. To bi, uz jeftiniji postupak rudarenja moglo omogućiti puno jeftiniji način dobivanja silicija koji se može iskoristiti za solarne ćelije. Dr. Hal Aral iz Australske organizacije za znanstveno i industrijsko istraživanje radi na načinu pročiščavanja kvarca koji ne bi bio štetan za okoliš, koji bi bio prvi korak u novim procesima te kompanije. Neki stručnjaci kao Jenny Chase iz Bloomberg New Energy Finance ne vjeruju u tu mogućnost jer su mnoge kompanije pokušavale naći alternativu Siemensovom procesu pa nisu uspjele, ali te kompanije su pokušavale naći nove načine u doba kad je silicij bio puno jeftiniji, prije par godina.


Slika 2: Kvarc

Creswick mora uskoro odlučiti da li će nastaviti s projektom, jer ako nastave koristiti otpad u dosadašnje svrhe, prodavajući silicij građevincima, za par godina će ostati bez svih materijala za koje se ne mora kopati, te će time morati promijeniti strategiju i povećat će se troškovi proizvodnje sirovine. Zbog toga rade na ovoj alternativi kojom bi napravili tvornicu koja bi radila ultra čisti silicij i time bi imali materijala za 30 godina. Inače, trenutačno im je dostupno milijun tona otpada. Potražnje za takvim silicijem bi sigurno bilo, unatoč trenutnoj manjoj potražnji za silicijem na svjetskom tržištu.

Profesor John Monhemisu, inženjer rudarstva na Londonskom sveučilištu, kaže da na planeti ima dovoljno kvarca, ali da je neobično naći tako čisti kvarc. Doduše postoje i drugi takvi izvori kvarca i to u Brazilu. On misli da činjenica što se kvarc ne mora kopati i nije tako bitan faktor jer troškovi rudarenja čine samo mali dio ukupnih troškova proizvodnje silicija. S obzirom na lokaciju i troškovi prijevoza do potencijalnih tržišta bi mogli biti preveliki, ali sam projekt bi se mogao isplatiti. No zbog jedinstvenih uvjeta teško da će se moći kopirati na drugim mjestima.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     silicij      solarne ćelije      kvarc      rudarstvo      creswick quartz
Index članka
Da li je sve što blješti dobro za solar?
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?