Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Solarni šatori E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 07 Svibanj 2011 10:14

Šatori sa solarnim fotonaponskim ćelijama koje mogu proizvesti električnu energiju za osnovne potrebe kampiranja polako i sigurno postaju stvarnost.

Nakon mnogih prirodnih nesreća koje se događaju u zadnje vrijeme (potres u Japanu, tajfun Katrina i slično), i zbog potrebe za jednostavnim, pouzdanim prijenosnim energetskim izvorima koji se mogu koristiti za vrijeme nesreća ali i za kampiranje na osami u prirodi, mnoge tvrtke razvijaju šatore koji koriste solarne fotonaponske ćelije.


Slika 1: Orangeov konceptni šator, izvor: www.mad4red.com

Orange je jedna od tih tvrtki koja već duže vrijeme razvija solarni konceptni šator koji se svakih par godina predstavlja na Glastonbury festivalu (zadnji put 2009.). Sam šator je razvijen zajedno sa konzultantskom tvrtkom Kaleidoscope, a cilj je bio prikazati posjetiteljima festivala kako bi se u budućnost mogle pokriti potrebe za komunikacijom i energijom u šatoru.


Slika 2: Orangeov konceptni šator po mraku, izvor: www.mad4red.com

Najnovija istraživanja su pokazala da se preko posebnih solarnih vlakana koji su dio šatora, dolazi do novih načina iskorištavanja energije Sunca: konceptni šator koristi tu tehnologiju sa tri klizeća elementa koji se mogu micati tokom dana da maksimiziraju solarnu efikasnost. Srce ovog šatora je središnji bežični centar koji pokazuje koliko je količine električne energije proizvedeno i koliko je potrošeno, a i daje bežični signal za inernet, te ima bežične punjače za mobitel i podno grijanje koje se uključuje nakon što temperatura padne ispod neke zadane veličine.Index članka
Solarni šatori
#2
Sve stranice
 
Komentari (2)
Solarni sator
2Subota, 23 Veljača 2013 19:56
aleksandar
Koliko to para iznosi taj sator solarni. Cena me interesuje, ako ste mnogo dali skupu prodajnu cenu, ne zelim da ga kupim.
Sunčane elektrane
1Utorak, 10 Svibanj 2011 06:23
marin
Nedovoljno je upoznata naša javnost s mogućnošću proizvodnje električne energije preko fotonaponskih ćelija ,koje se proizvode u Varaždinu.
Tvrtka "Sve za Struju"pokušava realizirati Sunčane elektrane na jadranskoj obali.
Za početak bi projekt obuhvatio krovove čija površina strane okrenute juga iznosi min. 80 m2, a optimalno je 100 m2 iz čega bi se dobilo 10 kW električne energije koja bi se proslijedila HEP-u, a vlasnik krova dobio bi 8% od proizvedene količine el. energije.
Postoji mogućnost da se fotonaponske ćelije montiraju i na zemljištu koje treba biti građevinsko.
Ovo je svakako interesantno u doba skupe energije i opasnih Nuklearki.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?