Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Solarni šatori E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 07 Svibanj 2011 10:14

Šatori sa solarnim fotonaponskim ćelijama koje mogu proizvesti električnu energiju za osnovne potrebe kampiranja polako i sigurno postaju stvarnost.

Nakon mnogih prirodnih nesreća koje se događaju u zadnje vrijeme (potres u Japanu, tajfun Katrina i slično), i zbog potrebe za jednostavnim, pouzdanim prijenosnim energetskim izvorima koji se mogu koristiti za vrijeme nesreća ali i za kampiranje na osami u prirodi, mnoge tvrtke razvijaju šatore koji koriste solarne fotonaponske ćelije.


Slika 1: Orangeov konceptni šator, izvor: www.mad4red.com

Orange je jedna od tih tvrtki koja već duže vrijeme razvija solarni konceptni šator koji se svakih par godina predstavlja na Glastonbury festivalu (zadnji put 2009.). Sam šator je razvijen zajedno sa konzultantskom tvrtkom Kaleidoscope, a cilj je bio prikazati posjetiteljima festivala kako bi se u budućnost mogle pokriti potrebe za komunikacijom i energijom u šatoru.


Slika 2: Orangeov konceptni šator po mraku, izvor: www.mad4red.com

Najnovija istraživanja su pokazala da se preko posebnih solarnih vlakana koji su dio šatora, dolazi do novih načina iskorištavanja energije Sunca: konceptni šator koristi tu tehnologiju sa tri klizeća elementa koji se mogu micati tokom dana da maksimiziraju solarnu efikasnost. Srce ovog šatora je središnji bežični centar koji pokazuje koliko je količine električne energije proizvedeno i koliko je potrošeno, a i daje bežični signal za inernet, te ima bežične punjače za mobitel i podno grijanje koje se uključuje nakon što temperatura padne ispod neke zadane veličine.


U travnju 2011. su pak FTL Solar i Ascent Solar prestavili svoj PowerMod prijenosni solarni šator čiji je glavni cilj pomoći ljudima u slučaju katastrofalnih prirodnih nepogoda. PowerMod je jednostavan zaklon - 6,5x6,5 metara krova od fleksibilnih panela. Panel je napravljen integracijom FTL Solarovih laganih materijala i Ascent Solarovih tankoslojnih solarnih ćelija. Daje oko 4,5 kWh dnevno a masa mu je oko 75 kg te se može složiti za samo 15 minuta uz pomoć dvoje ljudi. Svrha PowerModa je dati dovoljno električne energije za laptope, punjenje mobitela, svijetla i slično uz nikakav štetni utjecaj na okoliš.


Slika 3: PowerMod, izvor: www.alternative-energy-news.info

Izvori: www.mad4red.com i www.alternative-energy-news.info

Tags:     solarni šatori      fotonaponske ćelije      orange      ftl solar      ascent solar      powermod      kaleidoscope
Index članka
Solarni šatori
#2
Sve stranice
 
Komentari (2)
Solarni sator
2Subota, 23 Veljača 2013 19:56
aleksandar
Koliko to para iznosi taj sator solarni. Cena me interesuje, ako ste mnogo dali skupu prodajnu cenu, ne zelim da ga kupim.
Sunčane elektrane
1Utorak, 10 Svibanj 2011 06:23
marin
Nedovoljno je upoznata naša javnost s mogućnošću proizvodnje električne energije preko fotonaponskih ćelija ,koje se proizvode u Varaždinu.
Tvrtka "Sve za Struju"pokušava realizirati Sunčane elektrane na jadranskoj obali.
Za početak bi projekt obuhvatio krovove čija površina strane okrenute juga iznosi min. 80 m2, a optimalno je 100 m2 iz čega bi se dobilo 10 kW električne energije koja bi se proslijedila HEP-u, a vlasnik krova dobio bi 8% od proizvedene količine el. energije.
Postoji mogućnost da se fotonaponske ćelije montiraju i na zemljištu koje treba biti građevinsko.
Ovo je svakako interesantno u doba skupe energije i opasnih Nuklearki.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?