Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

SMT predstavio energetsku platformu na plimu i oseku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 21 Svibanj 2011 08:41

Sustainable Marine Technologies (SMT) planira standardnu platformu koja bi nosila različite uređaje za proizvodnju energije iz plime i oseke, a koji bi imali horizontalnu os.

SMT kaže da je cilj projekta omogućiti energiji plime i oseke i energiji morskih struja da postanu komercijalno isplative.


Slika 1: Kompjuterski prikaz PLAT-O, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Jason Hayman, izvršni direktor u SMT je izjavio da su jako uzbuđeni zbog potencijala PLAT-O zato što on ne bi samo trebao smanjiti troškove postavljanja i održavanja, nego će imati fleksibilnost i korisnost da postane industrijski standard, te će omogućiti developerima da koriste istu platformu neovisno o tome koju bi tehnologiju za uređaje izabrali. Ostale prednosti PLAT-O su da je ispod razine mora i da je usidrena na način da vrlo efikasno stoji u stupcu vode, može ići i na mjesta s dubokom vodom, te nema problema s neravnim dnom mora ili bilo kakvim drugačijim tipom dna.

SMT planira postaviti veliki prototip svoje platfrome za testove na ocean tokom 2014. Sama platforma bi mogla primiti do 5 uređaja na plimu i oseku sa ukupnom snagom od 5 MW a čija bi se električna energija prenosila preko jednog kabela. Platforma se može i vući, tako da nisu potrebni veliki brodovi da ga odvuku do potrebne lokacije.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     energetska platforma      plima i oseka      morske struje      sustainable marine technologies      plat-o      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?