Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Japanska kompanija Shimizu hoće od Mjeseca napraviti solarnu elektranu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 02 Lipanj 2011 17:22

Sama ideja zvuči kao znanstveno fantastični film – veliki dio Mjeseca prekriven solarnim panelima čija bi se energija slala nazad na Zemlju.

Ovaj ambiciozni projekt je predstavila Japanska kompanija Shimizu - odnosno njen odjel za istraživanje, a izjavili su da bi rezultat projekta bila konstantna isporuka 13.000 TWh solarne energije posebno konstruiranim postajama na Zemlji, i to ili preko lasera ili preko mikrovalova (no 13.000 TWh je količina solarne energije koju dobija cijela površina Mjeseca, tako da se tu vjerojatno radi o nekoj pogrešci - op.a.).

Rezultat izgradnje bi bio obruč na svijetloj strani mjeseca i to na ekvatorijalnom djelu, te koji bi bio dugačak 6.800 milja, širok 248 milja a imao bi i antene široke 12 milja koje bi isporučivale energiju.

Projekt naravno nema nikakav terminski plan, ipak bi izgradnjom tako nečega nastala najveća ljudska građevina u povijesti. Shimizu ipak tvrdi da bi takav projekt eliminirao jedan od većih problema obnovljivih izvora energije, kao što je manjak efikasnosti zbog lošeg vremena, a i zadovoljile bi se značajne svjetske potrebe za električnom energijom. Zbog ovog projekta astronauti bi se morali vratiti na mjesec, te bi morali raditi uz pomoć robota koji bi trebali iznivelirati površinu mjeseca. Shimizu također tvrdi da se na Mjesecu mogu naći sve potrebne sirovine iz kojih bi napravili materijale potrebne za ovaj projekt.

Inače sama osnova projekta je najvjerojatnije koncept koji je razvio David Criswell, direktor Instituta za rad svemirskih sustava na Sveučilištu Houston. Criswell je svoju ideja objavio u radu „Solarna energija preko Mjeseca“.

Izvor: www.dailymail.co.uk

Tags:     shimizu      japan      mjesec      solarna energija      zemlja      david criswell
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?