Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Sedam radikalnih rješenja za energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 09 Lipanj 2011 20:52

Scientific American je na svojoj web stranici na interaktivni način predstavio sedam radikalnih energetskih rješenja koja se istražuju, a čija je implementacija zasada još neizvjesna, ali bi mogle riješiti problem energetske efikasnosti, i problem opskrbe električnom energijom. Između sedam tehnologija nalaze se i dvije koje koriste sunčevu energiju.

U nastavku ćemo napraviti pregled svih sedam potencijalnih tehnologija.

1.) Čišći ugljen

Ugljen je najjeftiniji ali i najizdašniji izvor energije u svijetu, te je ujedno i izvor energije sa najvećim udjelom CO2. Inženjeri su uspjeli smisliti različite načine da smanje količinu CO2 koji biva ispušten u atmosferu, ali te metode uništavaju i oko 30% proizvedene energije tako da time cijena električne energije koja izlazi iz termoelektrane na ugljen skače na duplo, pa su rješenja gdje se koristi "čisti ugljen" još uvijek rijetka. Ipak, mnoge agencije rade na tome da smanje taj postotak.

Energetski centar Sveučilišta Notre Dame koristi novi materijal koji zovu ionska tekućina, a koja je zapravo vrsta soli. Glavna prednost tog materijala je da izvlači duplo više CO2 od drugih tehnologija, te u tom procesu ta sol prelazi iz čvrstog u tekuće stanje, čime se oslobađa energija koja se može ponovno iskoristiti za vađenje CO2 iz tekućine kako bi ga se moglo riješiti. Taj novi način smanjuje parazitsku energiju na 22-23%, a cilj istraživanja je smanjiti to na nekih 15%. Ipak postoje i problemi, prvi je da su to novi materijali i da još nisu bili izvan laboratorija pa se nezna da li će ikada moći biti korišteni na nivou jedne elektrane. Drugi problem je što napraviti sa CO2 kada ga izvučemo iz te tekućine, da li ga probati uštrcati u podzemlje u porozne stijene, ili ga možda povezati sa silikatima kako bi postao inertan. Naravno, zadnji a i najveći problem je činjenica da je korištenje ugljena u energetske svrhe ipak nečista tehnologija te da uvijek postoje problemi sa toksičnim pepom i sa iskopavanjem ugljena.

2.) Auti sa motorom na principu udarnih valova

Automobili sa plinskim turbinama mogu ići pet puta više od hibrida koji koriste ventile. Motori sa ventilima pogone automobile i kamione više od jednog stoljeća, a i današnji hibridni automobili koriste male motore s ventilima da pojačaju snagu.

Sveučilište Michigan razvija potpuno drugačiji dizajn, koji se zove motor na udarne valove koji eliminira ventile. Ovaj kompaktni motor je veličine kuhala i treba puno manje opreme od motora na ventili, te zahvaljujući tome ima puno manju masu i veću efikasnost korištenja goriva, te bi s istom količinom goriva mogli prelaziti pet puta veće udaljenosti, s manjim ispuštanjem CO2, a i cijena proizvodnje bi bila 30% manja.

Tim prof. Müllera koji razvija taj motor planira napraviti prototip snage 25 kW, koji bi imao efikasnost od 30ak posto - što je ispod dieselovih motora koji imaju 45%, ali očekuje se da bi uz poboljšanja efikasnost mogla doći i do 65%.

U ovakvom dizajnu motora, proces stvaranja energije se odvija unutar turbine koja se vrti. U principu izgleda kao horizontalni rotor, sa mnogo zakrivljenih lopatica i kućištem na vanjskom rubu. Topli zrak pod pritiskom zajedno sa gorivom ulaze u prostor između lopatica iz središnje osovine. Kada takva smjesa pod velikim tlakom bude zapaljena, goreći plinovi se prošire na tom mjestu te nastaje udarni val koji kompresira zrak svugdje, te se on u točno određenom trenutku ispušta kroz kućište. Sila plinova pod pritiskom vrte loptacije odnosno cijeli rotor koji onda zavrti radilicu.

Ovaj princip se razvija još od 1906., ali do sada je bilo praktičko nemoguće proračunati kako će reagirati tok plinova, te je upitno da li i današnji kompjuterski modeli to mogu napraviti. Müller je ipak optimističan i tvrdi da se uz dovoljno vremena, truda i mašte uz pomoć novca može doći do rezultata.Index članka
Sedam radikalnih rješenja za energiju
#2
#3
#4
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?