Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Solarna elektrana koja radi noću E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 10 Srpanj 2011 22:26

Torresol Energy, španjolski konzorcij kojeg čine kompanije Masdar i SENER, izgradio je prvu solarnu elektranu, Gemasolar, koja proizvodi električnu energiju danju i noću. Elektrana se nalazi u blizini Seville, a ukupna snaga iznosi 19,9 MW.

Gemasolar sadrži 2.600 heliostata raspoređenih na površini od 185 hektara koji usmjeravaju sunčevu svjetlost na središnji toranj visine 140 m kroz kojeg protiču rastaljene soli nitrata. Soli prolaze iz „hladnog spremnika“ kroz prijemnik na vrhu tornja gdje se zagrijavaju na 565°C. Nakon toga vruće soli prolaze kroz izmjenjivač topline i stvaraju vodenu paru.

Kada toplinsko zračanje stvara više energije od potrebnog, dio soli čuva se u „toplim spremnicima“ gdje nema bitnih gubitaka topline, te se koristi kada je zračenje nisko. Soli tada prenose pohranjenu toplinu i proces proizvodnje električne energije se nastavlja bez prestanka. Bez sunčevog zračenja elektrana može proizvoditi energiju još 15 sati.

Očekuje se proizvodnja električne energije 6.500 sati godišnje, što je oko tri puta više od proizvodnje drugih solarnih elektrana. To bi trebalo biti dovoljno za opskrbu 25.000 kućanstava, te bi se na taj način smanjila emisija CO2 za 30.000 t godišnje.

 

Izvor: http://www.torresolenergy.com

Tags:     solarna elektrana      Gemasolar      Španjolska      Torresol
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?