Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Cogenra - kogeneracijsko solarno rješenje za velike i male sustave E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 15 Studeni 2011 14:02

Cogenra je proizvod koji značajno povećava učinkovitost iskorištavanja energije Sunca, patentiran je kao takav, i dovodi iskorištavanje energije Sunca na sasvim drugu razinu nego do sada - a može se relativno jednostavno nabaviti i u Hrvatskoj.

Danas je već većini zainteresiranih poznata činjenica da jedan od glavnih problema solarne fotonaponske industrije činjenica da se fotonaponskim efektom negdje oko 15% (cifra neznatno varira od proizvođača do proizvođača) energije pretvara u električnu, a ostalih 85% je neiskorištena enegija - tj. toplina. Time solarna energija postaje dijelom nepoželjna zbog velike površine koju treba zauzeti s modulima za veću proizvodnju električne energije.

Povećanje efikasnosti i smanjenje cijena solarnih sustava je danas glavni fokus svih proizvođača, u želji da energija Sunca ponovi veliki uspjeh vjetroenergetike i u relativno kratkom roku postane jedan od najvažnijih izvora energije u budućnosti.

Cogenra je značajan korak upravo u tom smjeru, a za svoj inovativan i patentirani dizajn, te za svoju visoku učinkovitost je osvojila i priznanja od strane Climate change business journal "2010 business achievement award winner" i od Renewable Energy World "Excellence in Renewable Energy Nominee".

Učinkovitost pretvorbe energije Sunca u korisnu energiju korištenjem Cogenre iznosi čak 75%! Rezultat je to korištenja fotonaponskih ćelija za proizvodnju električne energije, ali i korištenje viška topline za proizvodnju potrošne tople vode ili za grijanje. Dizajn se sastoji od zrcala koja koncentriraju svjetlost na male sekcije solarnih fotonaponskih modula, što samo po sebi povećava učinkovitost. Dodatno se zagrijava voda u cijevi položenoj na modul, koja se koristi za grijanje, ali i služi da bi se učinkovito odveo višak topline sa fotonaponskih modula čime se smanjuju gubici izazvani zagrijavanjem fotonaponskih ćelija.

Takvim iskorištavanjem energije Sunca Cogenra pridonosi smanjenju emisija CO2 i uštedi troška fosilnih goriva 60 do 100% više nego u slučaju korištenja samo fotonaponskih modula ili sunčanih kolektora. Naravno i povrat investicije je kraći i iznosi oko 5 godina, čak i na tržištima bez poticaja za proizvodnju električne energije, ali sa dobrom iradijacijom.

Cogenra se sastoji od nekoliko inovativnih i patentom zaštićenih rješenja za postizanje svojih ciljeva. SunDeckTM sustav za postavljanje na krovovima se sastoji od patentom zaštićenih oblika i rasporeda ogledala koja fokusiraju svjetlost, u kombinaciji s korištenjem jeftinih jednoosnih trekera za praćenje putanje Sunca.

KogeneratorTM je komorno-kanalni sistem za tekućinu sa vlastitim toplotno električnim fondom koji se jednostavno montira na zajedno s fotonaponskim modulima. Oba sistema koja čine kogenerator su zaštićena patentom.

Da bi cijeli sustav bio zaokružen i funkcionalan brine se i iBOSTM, sustav koji u sebi integrira inverter, hidrauliku, kontrolu, daljinsko nadgledanje i dijagnozu, a sve da bi se stvorio sveobuhvatan plug&play proizvod.

Kao konačni proizvodi u ponudi sa jednostavnim plug-and-play pristupom ugradnji i s korištenom već opisanom tehnologijom nude se SunBaseTM, sustav za ugradnju na zemlji i SunDeckTM, sustav za ugradnju na ravnim ili gotovo ravnim krovovima (dopušta se mali nagib). Oba sustava karakterizira iskorištavanje fotonaponskih modula s visokim stupnjem iskorištenja, brza i jednostavna montaža i velika učinkovitost u kombinaciji s proizvodnjom toplinske energije. Cijeli sustav modeliran je Polysun programom, te je dobio SRCC certifikat.

Neka od ciljanih tržišta Cogenre danas su industrija prehrane, proizvodnje pića i farmaceutska industrija, institucionalni objekti kao što su kampusi, hoteli, kasarne, zatvori, te sustavi za potrebe daljinskog grijanja. U budućnosti primjena Cogenre se predviđa i za desalinizaciju vode i pročišćavanje otpadnih voda, te za ugradnju na javne objekte kao što su bolnice ili zgrade.

Jedan SunBaseTM modul ima snagu od 18,1kW, s tim da je 3,3kW električne snage i 14,8kW toplinske snage. SunDeck modul je manjih dimenzija i jedan ima snagu od 2,4kW, od čega 0,4kW električne snage i 2kW toplinske snage.

Bitna stavka Cogenre je i skalabilnost modula za potrebe malih, ali i velikih potrošača, i jednostavna instalacija, te također i skalabilnost cijene sukladno veličini, čime se osigurava značajno jeftinije korištenje Sunčeve energije, tj. značajno niža cijena svakog proizvedenog kWh, da li električne ili toplinske energije.

Dobra vijest iz uvoda je i da se može nabaviti u Hrvatskoj. Naime zastpunik Cogenre, ali i druge fotonaponske i solarne opreme u Hrvatskoj i regiji je slovenska tvrtka Biring Sol d.o.o. koja je izgradila i pustila u pogon nekoliko klasičnih fotonaponskih elektrana u Sloveniji, a sada planira i svoje prve projekte s Cogenrom.

Tags:     Cogenra      fotonapon      fotonaponski sustav      kogeneracija      termosolarni sustav      solarna termika      kogeneracijski solarni sustav
 
Komentari (2)
Odgovor:
2Subota, 31 Prosinac 2011 00:59
E J
Poštovani,
nadam se da vam je stigao mail.
LP,
Edo
MOLBA ZA POMOĆ U SOLARNIM POLJIMA U DALMACIJI !!
1Petak, 30 Prosinac 2011 19:50
Pavao Latinac
Poštovani Jerkić,
molim vaše znanje i pomoć u realizaciji jednog većeg SOLARNOG POLJA U DALMACIJI gdje imam otvoren put od gradonačelnika i poduzeća koje upravlja poljem! RAZLOG! Mnogo ponuđaća "kilavo dite" ! Trebam Vas !
Pavao

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?